Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa Liit leiab Ukraina toetamise kõrvalt aega ja tahtmist ka Vene LNG-gaasi osta

-
07.12.2022
Laevad Vene LNG-gaasiga liiguvad endiselt Euroopa suunal.
© Scanpix

Euroopa Liit on importinud sel aastal Venemaalt rekordilises koguses veeldatud maagaasi (LNG), mis on teravas vastuolus Ukraina toetamise retoorikaga.

Ehkki veebruarist alates on gaasitorude kaudu Euroopasse jõudva gaasi kogused tunduvalt palju vähenenud, on Euroopa läinud gaasipuuduse kompenseerimiseks üle Vene veeldatud maagaasile. Energiaturu analüüsifirma ICIS-e koostatud uuringu kohaselt on Vene LNG import Euroopa Liidus ja Suurbritannias kasvanud sõjaeelse tasemega võrreldes 21%. Analüüs näitab, et selle aasta jaanuarist novembrini maksid EL ja Suurbritannia Moskvale LNG eest ligi 27 miljardit eurot. See on vaid õige natuke vähem abist, mida EL-i institutsioonid ja liikmesriigid on Ukrainale täiemahulise sõja algusest saadik saatnud (Kieli maailmamajanduse instituudi andmetel on EL kokku saatnud Ukrainale sõjalist ja finantsabi 29 miljardi euro eest).

Ehkki eurooplased on olnud LNG varundamisel üsna edukad, saabub tõetund tegelikult kevadel, sest sel aastal on LNG tarned olnud kunstlikult tavapärasest suuremahulisemad. „Eeldame, et järgmisel aastal on maailmaturul 10 m3 veeldatud maagaasi vähem,“ ütles ICIS-e analüütik Andreas Schröder.

EL-i suurim majandus Saksamaa on näinud tõsist vaeva, et asendada gaasitorude kaudu tulnud Vene gaas ja leida alternatiive ka Vene päritolu LNG-le. Praegu imporditakse LNG-d Euroopasse peamiselt USA-st, Katarist, Nigeeriast, Alžeeriast, aga ka Venemaalt. Saksamaa kantsler Gerhard Schröder ütleb, et praegu tuleb 13% LNG-st Venemaalt, ent see kogus kasvab pidevalt.

Samas on Euroopa Liit koos USA, Austraalia ja G7 riikidega püüdnud juba pikemat aega kehtestada hinnalage Vene toornaftale. Esmaspäeval kehtima hakanud hinnalagi ei ole siiski turgudele veel märkimisväärset mõju avaldanud. Samuti on küsitav, kui palju mõjutab see meede Moskva mõtteviisi sõja osas Ukrainaga, kuna paika pandud hinnalagi ei ole rahaliste tagajärgede tekitamiseks piisavalt madal. Samuti on venelastel endiselt võimalus müüa oma naftat Hiinale, Indiale ja Türgile.

„Selle hinnataseme juures ei muutu suurt midagi. Pigem on oluline see, kui suuri koguseid Venemaal õnnestub müüa,“ ütles Macro-Advisory analüütik Chris Weafer Associated Pressile. „Ja see ei sõltu mitte ainult Aasia ostjate valmisolekust jätkata Vene nafta ostmisega, vaid ka sellest, milline on Venemaa füüsiline võimekus seda naftat tarnida.“

Allikas: Breitbart News