Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets: Schengeni-süsteem on läbikukkunud

-
07.12.2022
ANTI POOLAMETS

Austria kantsler Karl Nehammer teatas Tirana kohtumisel, et ei soovi Bulgaaria ja Rumeenia liitmist Schengeni viisaruumi, sest see on julgeolekuoht Austriale, vähemalt esialgu.

Rumeenia president Klaus Iohannis teatas Tiranas, et jätkavad taotlusega kuni vaja ning tõstatab küsimuse Euroopa Liidu liikmesriikide justiits- ja siseministrite kohtumisel.

Riigikogu Euroopa Asjade Komisjoni (ELAK) liige Anti Poolamets (EKRE) hääletas ka esmaspäevasel ELAK-il Rumeenia ja Bulgaaria Schengenisse lubamise vastu. Tarmo Kruusimäe Isamaast ja Enn Eesmaa Keskerakonnast jäid erapooletuks. Teised liikmed olid poolt.

Anti Poolamets selgitas, et Schengeni süsteem, mille puhul liikmesriigid ei tohi piire kontrollida, on näidanud, et kriiside ajal on tegu liikmesriikide julgeolekut ohustava mudeliga.

„Eesti julgeoleku- ja statistikasutused ei tea siiani, kui palju inimesi on Ukraina sõja tõttu Eestisse kolinud. Ei tohi unustada, et tulijate hulgas on ka Putini-meelseid isikuid, kes võivad meie julgeolekule ohuks kujuneda. Euroopa Liidu liikmesriigid, kellel Brüssel keelab oma piire valvata, on nagu kodud, millel on uks lahti unustatud. Igaüks võib sisse tulla, koti maha panna, ilma, et saaks kontrollida, kas tegu on sõbra või vaenlasega,“ lausus Poolamets, lisades, et  Schengeni süsteem on loodud Euroopa föderaliseerimise tööriistaks, sest piiride kontrollimise õigus on vaba rahvusriigi tunnus.

„Schengeni süsteemist tuleks kiiremas korras loobuda. Seetõttu võib öelda, et EKRE ei hääletanud Rumeenia ega Bulgaaria vastu, vaid läbikukkunud Schengeni süsteemi vastu,“ ütles ta.