Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas: “Nautisite aastaid odavat elektrit!”- Eestit ähvardab nüüd mitmekordne elektrihinna tõus

-
10.12.2022
Elektririigi Eesti toitja ja katja – soomlaste Olkiluoto 3.
© Scanpix

Kunagi nõukogude ajal oli anekdoot, et Brežnev olevat aretanud uue nisusordi “Külvad Kasahstanis, lõikad Kanadas”. Oleme tagasi samas kohas: elektrit toodame küll Ida-Virumaal, aga hindade ja kättesaadavuse osas sõltume Soomest.

Pole veel eriti kauged need ajad, mil Eestil olid oma elektrijaamad, mis tõid elektri otse Eesti tarbijani. Nüüd on globaliseerumine ja rohepööre viinud selleni, et elektrit saab nii-öelda ühisest katlast ja spekulantide vahendatuna, mis tähendab elektririigile Eestile üle mõistuse kõrgeid hindu.

Delfi Ärileht kirjutab: “Soome tuumaenergiaettevõtte sõnul alustab pikalt remondis olnud Olkiluoto 3 tuumareaktor kõige varem tööd 6. veebruaril, kuid ka selle ajaga kaasneb jätkuvalt ebakindlus. See paneb Eesti tõsiselt murettekitavasse seisu, sest varem on Elering kinnitanud, et kui Olkiluoto 3 õigeaegselt turule ei tule, ähvardab meid kõige külmematel perioodidel mitmekordne elektri hinna tõus.”

See tähendab, et Eesti ei sõltu enam mitte sellest, kui palju me ise Ida-Virumaal elektrit toodame ja inimesteni viime, vaid sellest, millal soomlased oma elektrijaamas remondi lõpetavad. Mis kasu on Eestil ühisest elektriturust, kui me saame juba pikemat aega ainult tagasilööke ja neile ei näi otsa tulevat? Ehk saadaks NordPooli pikalt?

Kaja Kallas on kogu aeg rääkinud, et “eestlased on börsiusku” ja ta on ette heitnud, et “aastaid nautisite odavat elektrit” – ja nüüd on Reformierakond viinud Eesti selleni, et oma põlevkivielekter enam siinseid inimesi ei toida ja kogu ühiskond sõltub spekulatiivselt kallist börsielektrist, mis viib pankrotti ettevõtted ja vaesestab inimesed.

Poliitoravate loosung “Kindlates kätes Eesti” on selle taustal otsene näkkuirvitamine. Kaja Kallas lubab päästa Maa kliima ja sundida Putini põlvili, aga ei saa hakkama odava elektri tootmise ja pisikese gaasisadama ehitamisega.

Uued Uudised