Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kert Kingo: ühiskond magab maha uimastite kasvava leviku noorte seas

-
11.12.2022
Kert Kingo
© UU

EKRE Riigikogu saadik Kert Kingo hoiatab sotsiaalmeedias ükskõiksuse eest noorte seas kasvava uimastitarbimise osas.

“Oleme olukorras, kus noorte seas alkoholi populaarsus langeb ning samal ajal narkootikumide tarvitamise populaarsus järjest tõuseb. Noorte uimastitarvitamise ennetamisega on lootusetult hiljaks jäädud. See on valdkond, kus muudkui tehakse plaane ja koostatakse tegevuskavasid, aga reaalset tegutsemist ei paista kuskilt. Nii olulise probleemiga ei taha vastavad asutused millegipärast tegeleda. Seda reedel avaldatud pressiteadet pole kajastanud ÜKSKI meediaväljanne (vähemalt mulle pole silma jäänud)! Kas pole kõnekas?” kirjutab Kert Kingo.

Alljärgnevalt pressiteade.

Sotsiaalkomisjon sai täna valdkonna ekspertidelt ülevaate, mida on tehtud ja on plaanis teha selleks, et Eesti noored jätaks narkootikumid proovimata ja tarvitamata.

Arutelu algataja Kert Kingo sõnul oleme olukorras, kus noorte seas alkoholi populaarsus langeb ning samal ajal narkootikumide tarvitamise populaarsus järjest tõuseb. „Noorte uimastitarvitamise ennetamisega on lootusetult hiljaks jäädud. See on valdkond, kus muudkui tehakse plaane ja koostatakse tegevuskavasid, aga reaalset tegutsemist ei paista kuskilt,“ nentis Kingo.

„Peame tagama selle, et narkootikumid lasteni ei jõuaks ja ennetustööd tegema sellises keeles, millest ka lapsed aru saavad,“ toonitas Kingo. Ta lisas, et koolidele on suureks probleemiks see, kuidas jõuda nende laste vanemateni, kes oma laste probleeme ei märka või ei tunnista. „Koolide jaoks on see väga suur veenmistöö, mis võtab kaua aega. Samal on koolidel tihti 1000 õpilase kohta ainult üks sotsiaalpedagoog või koolipsühholoog – või pole ühtegi. See on probleem, mis vajab kiiremas korras lahendamist,“ sõnas ta.

Komisjoni esimees Helmen Kütt tänas ettekandjaid ja nõustus nendega, et eelkõige on tarvis panna rõhku tõenduspõhisele ennetusele. „On väga tähtis, et narkootikumide tarvitamise ennetamise tegevused oleksid mitte sellised, mis meile endale meeldivad, vaid sellised, mis ka päriselt töötavad,“ märkis Kütt.

„Noored proovivad või võtavad narkootikume tihti seepärast, et see parandab ajutiselt enesetunnet, ent ohutut uimastitarvitamist pole olemas. Peame tagama selle, et meie lapsed tunneks, et neid on kellelegi vaja, nad oleks oodatud ja armastatud. Väga oluline on see, et nad oskaks toime tulla stressiga ja ennest kehtestada – et iga laps oskaks öelda „ei“ riskikäitumisele, olgu selleks siis tubakas, narkootikum või riskantne seksuaalkäitumine,“ selgitas esimees. „Hädasoleva lapse märkamine ja kiire sekkumine on tihti just need, mis päästavad elu,“ sõnas ta.

Istungil osalesid Sotsiaalministeeriumi, Tervise Arengu Instituudi, Siseministeeriumi, Justiitsministeeriumi, Politsei- ja Piirivalveameti, Lastekaitse Liidu, Koolijuhtide Ühenduse ja psühhiaatriahaiglate esindajad.