Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti mõtleb uute põgenike abistamise peale, …endil toad külmad ja elektrikatkestused ukse taga

-
11.12.2022
Elektriliinid
© UU

Kaja Kallase valitsus on energiahinnad kõrgustesse ajanud ning keeldub ette võtmast mistahes samme, et tagada oma odav elekter, mistõttu on juba ammu jutuks külmad toad ja võimalikud elektrikatkestused, aga uut võimalikku Ukraina põgenikkelainet ollakse valmis juba vastu võtma. Kuhu? Eesti külmadesse tubadesse tohutute elektri- ja soojaarvete peale?

ERR kirjutab: “Riik avaldas plaanid Ukraina uue võimaliku põgenikelaine puhuks” ehk “Kui praegu pole Eesti piiridel märgata Ukraina põgenikevoo suurenemist, siis külmakraadide lisandudes võib hävitatud energiataristuga Ukrainast liikvele minna suurem hulk inimesi, selgus riigikantselei pressibriifingul.”

Eri ametid on teinud uueks põgenikelaineks ettevalmistusi. “Sõlmitud on raamhange majutusasutustega lühiajalisteks majutusteks,” sõnas sotsiaalministeeriumi kriisireguleerimise ja toimepidevuse juht Häli Tarum.”

Ukraina põgenikke on vaja aidata, aga täiesti arusaamatu on see, kuidas Reformierakonna valitsetav riik, kes on paisanud oma elanikkonna energiakriisi ja tohutusse hinnatõusu, kavandab nii kindlat üha uute ukrainlaste abistamist. Kuhu Kaja Kallas need inimesed paneb, kui kogu ühiskond talub külme tubasid ja maksab hiigelarveid? Ehk teeks kõigepealt riigi energimajanduse korda ja tooks ukrainlased siis soojadesse tubadesse?

Ukrainlastele korterite üürimisega ollakse juba ammu hädas ja ilmselt läheksid täiendavad põgenikud ühiskondlikesse hoonetesse, mille soojakskütmine läheb ülikalliks. Energiahindade allalaskmisest (näiteks börsilt lahkumise, CO-kvootide tühistamise ja oma põlevkivienergeetika kaudu) praegune valitsus aga keeldub.

ERR-i uudises on veel teisigi tähelepanuväärseid momente. “Ka Ukraina kodanikud on pannud toime süütegusid, mis on küll kahetsusväärsed, kuid need on levinud ka Eesti kodanike seas, nagu perevägivald ja joobes juhtimine. Tendentsina ei paista see silma,” sõnas politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori asetäitja piirivalve alal Egert Belitšev.

See on tüüpiline Lääne-Euroopas levitatav müüt. Ka Soomes väideti, et “soomlased” teevad ka kuritegusid, mille peale varasem Põlissoomlaste liider Jussi Halla-aho küsis: “Kas me peame siis seaduserikkujaid veelgi rohkem juurde tooma?”

Ammu enne Ukraina sõda avaldas Delfi ühe intervjuu Ukraina “ärimehe” Arseniga, kes naeris eestlaste seaduskuulelikkuse üle ning teatas, et temal on Eestis juba kehtivad karistusi, peamiselt kiiruseületamise eest. Seega võiks Belitšev mõelda sellele, et Ukraina on ikkagi postsovjetlik maa nõukoguliku mentaliteediga ja väide “Eesti kodanikud ka teevad” on kohatu.

ERR vahendab: Alates 24. veebruarist on Eestisse saabunud 117 607 ukrainlast, transiidi eesmärgil tuli neid 53 717. /…/ Sõja algusest on piiril tõkestatud 1494 Ukraina kodaniku Eestisse pääsemine. /…/ Ligi 60 000 ukrainlast on piiril öelnud, et soovivad Eestisse jääda. Oleme tuvastanud, et ajutist kaitset või elamisluba pole ligi 15 000 inimesel, 11 000 neist on täisealised. /…/ Täiendava kontrolli tulemusena tegime kindlaks, et välispiiri kaudu on lahkunud 1625 isikut. Seega on teadmata 3743 inimese asukoht, kellest 1510 kontaktid on PPA-l olemas. Kontaktandmed puuduvad 2233 inimese kohta,” loetles Belitšev.

Eestis on vähemalt 2233 inimest, kelle kohta andmed puuduvad? Ja PPA kommenteerib seda nii kiretult? Samas valmistab Venemaa ilmselt “lähivälismaal” ette “viiendat kolonni” ja ega see pisut üle 2000 “teadmatu” ole lõpparv – kuna üle lõunapiiri pääseb vabalt, siis võib sealtkaudu tulnuid ja kadunuid olla kordades rohkem. Eesti riiki ei näi häirivat ka see, et 15 000 inimest ei ole tahtnud ajutist kaitset ja elamisluba – mis riik meil on, kes suhtub nii ükskõikselt migratsiooniprotsessidesse?

Lõpetuseks. “Ukraina põgenikud on kenasti leidnud ka tööd: täisealistest 40 protsenti on tööturul hõivatud. Selles aitab kaasa ka see, et Eestis on võimalik vene keelega hakkama saada,” sõnas sotsiaalministeeriumi kriisireguleerimise ja toimepidevuse juht Häli Tarum.

Eestis saab hakkama vene keelega… kommentaarid on liigsed.

Uued Uudised