Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kohalikel omavalitsustel pole pagulasi enam kuhugi panna

-
12.12.2022
Saaremaal on üle 600 sõjapõgeniku

Üle Eesti laiali saadetud Ukraina põgenikud on tupikus, nagu karta võis, ongi Eesti riigi vastuvõtuvõimel piir ees. Omavalitsuste hinnangul tuleks põgenike hulga kasvades teenuste latti allapoole seada, näiteks kaotada nende koolikohustus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui seni on riik avalisüli kõik vastu võtnud ja edasi kohalike omavalitsuste kaela jätnud, siis nüüd on vallad hädas.

Saaremaa valla kriisinõustaja Gunnar Havi sõnul tuleks põgenikke majutades vaadata tervikpilti – kas neile on ka tööd ja koolikohti pakkuda.

„Koolid on täis, üüriturul on kohad täis, töökohad on täis,“ võtab Havi kokku pagulaste olukorra saarel. Saaremaal elab praegu veidi üle 600 Ukraina sõjapõgeniku, kellest suurema osa on Eesti riik sinna Sõmera Kodu ruumidesse lühiajalisele majutusele saatnud.

Kui riigi tasutud lühiajaline majutus saab läbi, tuleb omavalitsustel leida põgenikele pikemaajaline majutus. „Probleem ongi selles, et meil ei ole enam pikaajaliseks majutuseks kortereid, üüriturg on täis,“ selgitas Havi. „Teiseks, kooli- ja lasteaiakohad on täis. Pole võimalik enam lapsi kuhugi panna. Kui peaks talve tõttu teine põgenikelaine tulema, siis põgenike vastuvõtu poliitikat tuleks muuta ja kindlasti ei peaks kohalikele omavalitsutele kohustust tagada lasteaia- ja koolikoht,“ rääkis Havi.

See kõik ei saa olla ootamatu, sest põgenikke ja majanduspagulasi on seni valimatult ja kontrollimatult ning ilma mingi plaanita vastu võetud.