Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paul Oja: kuidas Suomen Kuvalehti lugejaid algavaks jalgpalli MM-iks ette valmistas

-
13.12.2022
Kataris elati kaasa jalgpallile, mitte aga samasoolisusele või võõrtööjõuprobleemidele.
© Scanpix

Soome meediat jälgides tundub mulle juba aastaid, et vanad N. Liidu ajakirjanduse meetodid uudiste vahendamisel tõusevad üha enam au sisse. Ükskõik millist sündmust või nähtust käsitledes oli seal alati näpuotsast võtta argument: „Aga Ameerikas pekstakse neegreid!“

Tänavune Suomen Kuvalehti nr. 46, 18. november. Intervjueerib Sanni Koivuniemi, küsitletav on „jalgpalli uurinud meediakultuuri dotsent“ Sami Kolamo. Intervjuu pealkiri on „Jalgpall on jõudnud põhja“.

Pean tunnistama, et spordikauge inimesena ma ei taipa jalgpallist mõhkugi. Arvasin, et saan sellest intervjuust mingit teavet mulle võõra ala kohta. Asusin lugema esimest küsimust.

Ajakirjanik: „MM võistlused algavad Kataris 20. novembril. Võistluste korraldaja valikuga seostub korruptsioonikahtlusi, staadionide ehitustöödel on saanud surma tuhandeid sisserännanuid ning näiteks naiste ja seksuaalvähemuste õigusi riigis ei järgita. Mida peaks neist võistlustest arvama, jalgpalli uurinud meediakultuuri dotsent Sami Kolamo?“

Imelik. Intervjuu teemaks pidi nagu olema jalgpalli MM. Kas keegi lugejaist näeb ajakirjaniku avaküsimuses mingit seost jalgpalliga?

Meediakultuuri dotsent Sami Kolamo võtab pakutud teemadest innukalt kinni ja loodab, et sotsiaalmeedias puhkeb algamas oleva MMiga seoses „kriitiline keskustelu“, tuletades meelde, et ka MeToo-kampaania startis üksikute inimeste postitustest.

Dotsent kiidab Soome riigimeedia YLE otsust mitte komandeerida Katarisse spordireportereid, Soome Palliliidu otsust saata Katarisse oma esindajad aga nimetab otsesõnu „vääraks otsuseks“. Eriti pahandab teda FIFA liin „tõrjuda protestihääli“, kuulutades, et keskenduda tuleb jalgpallile.

Huvitav, kas Katarisse kogunetakse pidama jalgpalli MM-i või arutlema seksuaalvähemuste õiguste üle? Teame ju hästi, kuidas vikerkaarikud võistluste korraldajatele oma sümboolikaga pähe püüdsid istuda. Ilmselt ette nähes, et see ebaõnnestub, nendib dotsent intervjuu lõpetuseks, et „Katari võistlustega on jalgpall jõudnud põhja, kust on võimalik jätkata ainult ülespoole“.

Aga jalgpalli asjus ma targemaks ei saanudki.

Paul Oja, Uued Uudised Soomest