Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Danske Bank maksab kaks miljardit dollarit rahapesutrahve, aga asjasse segatud Reformierakond võttis Eestilt võimaluse sealt osa saada

-
14.12.2022
Jürgen Ligi oli rahapesu aastatel rahandusminister ja magas paremal juhul selle lihtsalt maha, halvemal juhul sai ehk ise “nokka kasta”. Igal juhul kardab Reformierakond selle rahapesu uurimist hirmsat moodi.
© UU

Mäletatavasti palkas Martin Helme rahandusministriks olles Ameerika Ühendriikide advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan LLP, et Eesti jaoks keerulised Skandinaavia pankade rahapesujuhtumid saaks läbi uuritud ja trahvide määramisel oleks ka mainekahju kandnud Eestil võimalik neist osa saada. Rahapesu aastatel võimul olnud Reformierakond lõpetas Kaja Kallase võimule saades selle koostöö ja nii puudub Eestil võimalus praegu oma osa saada.

Delfi kirjutas 3. juulil 2020. aastal: “Eesti riigi jaoks tähtis selles protsessis võimalikult aktiivselt osaleda, teha Ameerika Ühendriikide uurimisasutustega koostööd. Kui uurimiste tulemusena määratakse pankadele trahvid, siis osaleda riigina trahvide jagamisel. Riigina oleme selles protsessis kannatajad. Selleks ongi väga oluline, et meil oleks USAs väga tugev ja kogenud partner,» selgitas rahandusminister Martin Helme kohaliku õigusabi kaasamise vajadust USAs.

BNS kirjutab täna: “Danske Bank tunnistas end süüdi Ameerika pankade petmises, mille eesmärk oli Venemaa ja muude riikide kurjategijate raha USA finantssüsteemi suunata, ning nõustus tasuma trahvi kaks miljardit dollarit, teatas teisipäeval justiitsministeerium.

Taani suurim pank eksitas USA panku oma Eesti filiaali tegevuse osas, et hõlbustada kõrge riskiga klientide juurdepääsu Ühendriikide finantssüsteemile väljastpoolt Eestit, sealhulgas Venemaalt, seisab ministeeriumi avalduses.”

Nüüd Eestil seda osade trahvirahade saamise võimalust ilmselt pole. Aga ega Reformierakonda see raha ei huvitagi, õigemini raha huvitab alati, aga paljastused mitte. On ju poliitoravad rahapesu uurimisele pidevalt kaikaid kodaratesse loopinud – ilmselt kartuses, et siis selgub nende osalus rahapesus, leebemal juhul lihtsalt hale rahapesu mahamagamine tollase rahandusministri Jürgen Ligi poolt.

Pikki aastaid väldanud Skandinaavia pankade rahapesu Venemaalt läbi Eesti on üks episood Reformierakonna “pärispattudes”, kuhu kuuluvad Siim Kallase kümme miljonit dollarit, VEB Fondi lugu, Tallinna Sadama afäär, Autorollo ja palju muud.

Uued Uudised