Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Õigusriik Kaja Kallase moodi: kohus pani advokaat Paul Kerese kutse-eetika kahtluse alla

-
14.12.2022
Hirm Putini ees.
© UU

Kohtunik pani teisipäeval Harju maakohtus peaminister Kaja Kallase ja vandeadvokaat Paul Kerese vahelise vaidluse eelistungil kahtluse alla Kallast ja Mailis Repsi võrrelnud Kerese kutse-eetika, kirjutab Postimees.

Hagi põhjustanud laused ütles Keres möödunud aasta 13. detsembril Kuku raadio saates “Sihik”, kus ta kaitses oma klienti, kelmuse ja omastamissüüdistuste tõttu kohtu all olevat Mailis Repsi. Saatelõigus oli arutlusel Repsi väidetavalt riigi raha eest peetud sünnipäevapidu restoranis Mon Repos.

Oma repliigis tõi Keres mängu Kaja Kallase. Keres rääkis saates: “Oma sünnipäevapidu pidas Mailis Reps oma sõprade ja heade tuttavatega kodus eraldi. See oli ju esinduskogunemine koos poliitiliste koostööpartneritega. Samasuguse niinimetatud sünnipäevapeo pidas ju sellel aastal meie peaminister, 17. juunil oli vist, kui meie peaministril on sünnipäev – ma võin selle kuupäevaga eksida, aga kuskil sealkandis see on – (Kallase sünnipäev on 18. juunil) ja täpselt sellel päeval laekusid siis kutsed kõikidele valitsuse liikmetele ja lähematele koostööpartneritele, sama moodi riigi kulul.”

Kallas palus Keresel oma väited ümber lükata, kuid seda ta ei teinud, mille tõttu esitas Kallas hagi.

Teisipäevasel eelistungil küsiti, kas osapooled oleksid valmis ka kompromissile jõudma. Põhimõtteliselt sellist võimalust justkui nähti, aga siiski jäid osapooled eriarvamusele.

“Oleme ka hagis väljendanud kompromissi võimalust,” ütles Kallase esindaja Ants Nõmper ning tõi võimaliku kompromissikohana välja rahalisest nõudest loobumise.

Kerest esindav Oliver Nääsi sõnul on nad kompromissina välja pakkunud ühise avaldus, kus isikud ütlevad, et seda, mida meedia hilijem avaldas Paul Kerese sõnadena, ei ole ta kunagi silmas pidanud ega avaldanud. “See ettepanek ei leidnud väga sooja vastuvõttu,” nentis Nääs.

Nääs rõhutas, et Keres on algusest peale öelnud, et teda on mitte ainult valesti mõistetud, vaid meedia poolt ka valesti tsiteeritud. “Selle sigaduse klaaris ta kohe järgmisel päeval ära. Seda, et ta peaks ümber lükkama väite, mida ta kunagi teinud ei ole, seda Paul Keres tegema nõus ei ole,” rääkis Nääs.

Keres ei öelnud Nääsi sõnul mitte kordagi seda, et Kaja Kallas oleks pidanud riigi kulul sünnipäeva. “Ta selgitas seda, et Mailis Reps ei pidanud sünnipäeva, vaid korraldas esindusürituse. Seejärel selgitas ta seda, et samasuguse esindusürituse korraldas Kaja Kallas ja andis mõista, et tegemist on selge kokkusattumusega.”

Kohtunik Leanika Tamm aga Kerese ja Nääsi leerile teisipäevasel istungil armu ei andnud. “Isegi kui seda irooniaga rääkida, siis advokaat, kes töötab päevast päeva sõnadega, peab aru andma, kuidas ta sõnadega ümber käib. Eriti, kui ta teeb seda meediaeetris,” lausus ta.

Sõnade tõlgendamise asemel asetas Tamm põhiraskuse Paul Kerese kui vandeadvokaadi kutse-eetika normide võimalikule rikkumisele. See on tema sõnul õiguslikult palju küsitavam aspekt. “Mistõttu tahaksin vandeadvokaatide tõlgendust sellele küsimusele: kas kaitsja tegevuses võib minna ja näidata näpuga, et tema tegi ka nii. Kas see ikka on kohane?” küsis kohtunik.

Allikas: BNS