Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Eesti piir peab käima vastu Hiina müüri!” Urmas Reinsalu Kaja Kallase ülesannetes on valmis Peterburi peale tormama

-
14.12.2022
Praegu veel on haare lai.
© Uued Uudised

Kolmapäevas infotunnis küsiti peaministri asemel sinna ilmunud välisminister Urmas Reinsalult, et kas Eesti meedias ilmunud jutud Eesti valmisolekust rünnata Venemaad ikka on realistlikud, ja isamaalane Kaja Kallase ülesannetes pidas pateetilise kõne sellest, kuidas Eesti tahab ja on valmis kõigeks.

Seda kõnet võib igaüks ise Riigikogu stenogrammidest leida. Reinsalu haaras mängu põhiseaduse, õiguse kaitsta oma kodumaad, rakettide laskekauguse üle piiri ja palju muud ning esitas seda kõike sellises soustis, et Eesti on võimeline Venemaa kohe põlvili suruma. Tegelik olukord ilmselt nii lihtne pole, sest muidu poleks ka suur osa Ukrainast veel okupatsiooni all ja vabastamine ei oleks nii aeganõudev.

Optimism on hea asi, aga Mart Helme küsimuse sisuks oli see, et kas Eesti ikka peaks deklareerima, et viib sõjategevuse Venemaa territooriumile. Uno Kaskpeit juhtis tähelepanu sellele, et Eesti idapiiril kõnnib “tühistatud” sõjaväestatud piirivalve asemel politsei ja küsis, et kas Reinsalu läheb ise agressiooni korral piirile. EKRE mure oligi selles, et sellise sõjakuse raames on Eesti Kaitseväe võimekustes ikka veel ohtralt lünki, juttudes aga ollakse valmis Peterburi peale marssima.

Urmas Reinsalu ei teinud isegi analüüse, vaid karjus Riigikogu ees loosungeid. Pärast tema politruki-esinemist ütles üks saadikutest: ja mis saab siis, kui Venemaa meie piiriäärsed elektrijaamad esimesel sõjatunnil puruks laseb? Tõepoolest, kui vaadata, mida tegi torm elektriga Saaremaal, siis Vene raketid teevad seda Narva külje all veelgi hullemini.

Mida lähemale valimistele, seda sõjakamaks lähevad võimupoliitikud – nad näevad, kuidas see on edu toonud Kaja Kallasele ja Reformierakonnale (kes sisepoliitikas järjest põruvad) ning tahavad nüüd sama retoorikaga plusspunkte teenida. Varem ikka räägiti Eesti kaitsmisest, nüüd aga Venemaa ründamisest, samas kui Eesti-siseselt ei räägita enam jõukusest, vaid toetustest ja kompensatsioonidest.

Eesti kaitsmine ja Venemaa rünnakute tõrjumine on Eesti prioriteet, sõjakus üle oma kaitsevõimekuse pole siiski hea asi. Urmas Reinsalus aga on kaduma läinud särki rebiv punamadrus.

Uued Uudised