Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eriline saamatus: isegi selle nädala lõpuski ei pruugi Saaremaal elekter tagasi olla

-
15.12.2022
Eestimaal oli tänavu tavaline talv.
© UU

Vähe suurema lumesaju ja tuule haripunktis oli Saaremaal elektrita ligi 6000 inimest. Osa neist on pidanud vooluta läbi ajama juba möödunud nädala keskpaigast ning prognooside järgi ei pruugi nad elektrit tagasi saada veel selgi nädalal. Talv aga jätkub…

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk ütles ajakirjandusele, et vald on suhelnud pikemalt elektrita olnud inimestega ning praegu tullakse veel toime, kuid kannatuste piir on käes.

„Inimestel on ahjukütted ning õnneks ei ole eluliselt midagi väga traagilist lahti. Paljud on läinud ka sõprade või tuttavate juurde, aga jah, kannatusepiir on praeguseks inimestel üsna käes,“ rääkis Tuisk.
Saaremaal Ansekülas elav Mari Lepik rääkis Maalehele, et nende kodus kadus elekter ära möödunud nädala keskel, kuid majapidamisse jõuab siiski üks faas.

Selline saamatus tänapäeval on pannud inimesi vaatama valitsuse poole väga etteheitvalt. Asi on läinud nii hulluks, et isegi peaministrit asendanud välisminister Urmas Reinsalu pidi olukorra pärast vabandama. „Rääkisin täna hommikul majandus- ja kommunikatsiooniministriga. Rääkisin Saaremaa kriisikomisjoni inimestega, Saaremaa vallavanemaga. Eesti riigi ja valitsuse nimel pole mul muud teha kui paluda vabandust. Elektrilevi magas selle kriisi alguse maha. Siin ei ole muud hinnangut anda,“ tunnistas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil eile. Samuti on vabandanud Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm: „Mul on päriselt kahju ja ma vabandan nende ees, kellel on elekter viis päeva ära olnud – veesüsteem külmunud või valgust ei ole –, aga me teeme kõik, mida suudame.“

Peaminister Kaja Kallas muidugi sellise „tühja-tähja“ pärast vabandama ei hakka ning soovitab lihtsalt vähem voolu tarbida. Aga mida sa tarbid, kui elektrit üldse ei ole.

Mõni valitsuse liige üritab asja naljaks keerata.  Saaremaalt pärit keskkonnaminister Madis Kallas kalambuuritses, et Elektrilevi pole oma nime väärt, sest Saaremaal lihtsalt elekter ei levi.