Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kalle Grünthal: kas minister Sikkut on petis või lihtsalt rumal?

-
17.12.2022
Kalle Grünthal

Ilmselt paljudele on tuttav üks pika vinnaga lugu, mis algas septembris ja kestab tänaseni. Nimelt soovis üks elektrienergia väiketootjatest suurendada oma tootmisvõimsust kolme kilovati võrra, esitades selleks ka vastava taotluse.

Eleringilt, kes muide kuulub majandusminister Riina Sikkuti (SDE) vastutusvaldkonna alla tuli muidugi lahke pakkumine. Jah, loomulikult, kuid kas väikeettevõtja on nõus tasuma kõigi tehtavate tööde maksumuse, sest Eleringi OÜ esialgsetel andmetel on nende tööde maksumus suurusjärgus 24 704 000 eurot ilma käibemaksuta. Selgituseks niipalju, et sellise koguse energiat tarbib üks suuremat sorti kohvimasin.

Ja nii see saaga algaski. Minu taotlusele Sikkutile, esitada Elering AS poolt märgitud kõigi tehtavate tööde maksumuse detailne arvestus, ei ole Sikkut sisuliselt vastanud, andes vaid ebamääraseid lubadusi, teha seda õigepea. Asi on päädinud isegi sellega, et nähes mind, kaob ta Riigikogu koridoride rägastikku, et vältimaks minuga kohtumist.

Reedel toimunud Euroopa Liidu asjade komisjoni istungil, ei olnud tal aga pääsu, sest olles üks ettekandjatest, oli ta sunnitud andma komisjoni liikmetele vastuseid energeetika küsimustes.

Kui küsimuste esitamise järjekord jõudis minu kätte, põrutasin esimese asjana: „Lugupeetud minister Te olete mulle võlgu!“

Kuna vastusena peale tõllarataste suurusteks muutunud silmade midagi muud ei tulnud, olin sunnitud täpsustama.

„Te olete mulle võlgu vastuse detailse arvestuse osas, milliseid töid on vaja teha kahekümne nelja miljoni euro eest, et väikeettevõtja saaks suurendada 3kw võrra elektrienergia tootmist.“

Igaks juhuks lisasin juurde, et „kuna see arvestus pidi Teil juba ammu valmis olema ja Te ei ole seda ikkagi esitanud, olen sunnitud Teid edaspidi nimetama petiseks“.

Riina Sikkutil vedas selle peale suu naerule, nagu oleks jõuluvana käest kommi saanud ning teatas uhkelt.

„Jaa Kalle, see arvestus on juba ammu valmis. Tööde maksumuseks ei olegi kakskümmend neli miljonit eurot, vaid hoopis kaheksateist miljonit eurot.“

Mille peale kommentaariks pole muud lisada, et küll väikeettevõtja on nüüd  õnnelik.

Aga asja puänt alles tuleb. Küsimuse peale, miks ta pole siis mulle seda arvestust ära saatnud, teatas minister, et tal on natuke puudu võimekusest, et kirja mulle edastada, kuid lubas kutsuda abilisi, et see ministeeriumisse jõudes kohe ära saata. Mida seniajani aga pole, see on minister Riina Sikkuti kiri.

Selle peale ei oska muud kosta, kui teha järeldus: kas minister Riina Sikkut ongi pesuehtne petis või lihtsalt loll.

Nii üks kui teine variant on aga Eesti rahvale vaid suureks õnnetuseks.

 

 

Kalle Grünthal, Riigikogu liige (EKRE)