Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Müüt tugevast ja säravast Kaja Kallasest

-
17.12.2022
Peaminister on üheaegselt nii hirmul kui ka ülbe.
© Uued Uudised

Postimehes on Priit Pullerits laulnud põhjaliku oodi Kaja Kallasele, kuigi nii targa mehe puhul oodanuks rohkemat analüüsivõimet.

Viimasel ajal korrutatakse meedias palju sellest, kuidas Kaja Kallas esindavat Eestit välismaal lausa suurepäraselt. Paraku vaadatakse mööda sellest, et kodumaal ei lähe tal üldse nii hästi.

Pulleritsul on õigus meenutuses, kuidas Kaja Kallas oli oma karjääri algul väheveenev ja kohmetu – kuid järeldus, et nüüd olevat ta jõuline, on ikkagi vale, sest peaminister on lihtsalt poliitdemagoogia “käppa saanud”.

Tasub vaid vaadata Riigikogu infotundi (jättes kõrvale konfliktid karmi sõnaga EKRE saadikutega), ja kohe torkab silma see, kuidas Kaja Kallas on endale hästi selgeks teinud teatud arvud majanduse, valitsuse meetmete, üldiste arengute ja palju muu kohta. Aga ainult “selgeks teinud”, mitte neist aru saanud.

Sellest etteotsitud infost ta paraku kaugemale ei küündi: ta kasutab olemasolevat teavet ja argumentatsiooni täiesti erinevate küsimuste puhul, ka siis, kui see konteksti ei sobitu – nii näiteks võib ta kasutada valitsuse toetusmeetmete numbreid samaaegselt nii majandusolukorra ja valitsuse töö kui ka sotsiaaltagatiste ja kriisimeetmete  kirjeldamisel. Kui ta vaid veidigi kontekstist väljub, on kohe näha, et iseseisvat analüüsivõimet asjade kokkuviimiseks tal pole.

Nii jutustabki Kaja Kallas pealtnäha asjalikult, aga tegelikult väga kitsastes raamides. Küsimustele vastates aga on tema puhul tavaline, et küsija vastust ei saa – seda ütlevad praktiliselt kõik saadikud peale tema koduerakonna omade. Peaminister räägib lihtsalt asjast tuimalt mööda – sest ta pole võimeline ise ilma paberiteta midagi selgeks rääkima. Tunnistab ju ta isegi aegajalt, et “mul pole seda paberit kaasas”.

Kuidas siis Kaja Kallas välismaal särada saab? Sest suurtel foorumitel ei küsita temalt põhjalikke selgitusi – keegi ei päri talt, et kuidas see asi käib ja kuidas too. Sellisel juhul jääks Kaja Kallas kohe hätta. Praegu aga on tal päheõpitud tekstid alati ees ja kõne järel ei pea ta lisaselgitusi jagama.

Venemaa on Lääne ära hirmutanud ja vihased tekstid Putini vastu lähevad sealsetele lobamokkadest tipp-poliitikutele hästi peale. Piisab hästi ettevalmistatud esinemisest ja kuvand tugevast ning asjalikust valitsusjuhist ongi olemas. Kui lisada sinna naiselikult ilus välimus, ongi vajalik kombo käes, tegelik sisutühjus ei tule lihtsalt mitte kuskilt välja.

Nii jääbki Kaja Kallase puhul üle küsida – kuidas nii kriiside põhja langenud riigil saab olla peaminister, keda välismeedia lausa jumaldab?

Uued Uudised