Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peeter Ernits: Ukrainast lahkuvad ennekõike noored, jõukamad ja venekeelsed

-
18.12.2022
Peeter Ernits
© UU

EKRE Riigikogu saadik Peeter Ernits edastab andmed Ukraina põgenike kohta, mis näitavad sealseid emigreerumisprotsesse hoopis teises valguses.

“Oleme püüdnud juba pikemat aega saada PPA-st täpsemaid andmeid meile saabunud sõjapõgenike kohta. Kahjuks seni edutult. Kuid maailm on suur ja lai – kui ühest kohast ei saa, saab mõnest teisest kohast ikka.

Avastasin hiljuti, et Massachusettsi ülikooli teadlased on uurinud Ukraina inimeste meelsust, selgitanud välja, kui paljud neist tahaksid kodumaalt põgeneda ja milline on põgenike ja jääjate profiil.

Kokkuvõte on järgmine:

1. Lahkuvad eeskätt venelased. Kui ukraina emakeelega inimeste seas on lahkujaid 25 protsenti, siis vene emakeelega inimeste seas juba 35 %.

2. Rohkem lahkuvad 16-24 aastased noored. Selles vanusegrupis on lahkujaid lausa 34 %. Mida vanemaks ukrainlased saavad, seda vähem on neid, kes kodumaalt lahkub. 35-44-aastaste seas on selliseid inimesi 18, 45-54-aastastest aga vaid 10 protsenti.

3. Kui meestest ja naistest kavatseb välismaale pageda ühepalju inimesi (28-29 protsenti), siis mehi, kes kodumaale jäävad, on rohkem kui naisi (vastavalt 46 ja 41 protsenti).

4. Mida jõukamaks inimesed muutuvad, seda vähem soovivad nad kodumaale jääda. Kui keskmise sissetulekuga ukrainlastest kavatsevad kodumaale jääda pooled, siis jõukamatest vaid 38 protsenti.

Lugesin äsja ka IMF ehk Rahvusvahelise Valuutafondi 15. detsembri Ukraina raportit. See kinnitab minu seniseid arvestusi, et Eestis on tõepoolest kõige rohkem Ukraina põgenikke. Üheski teises riigis pole elanike arv nii palju (üle 4 protsendi) kasvanud kui meil.

IMF-i hinnangul kulutab Euroopa Liit tänavu Ukraina pagulaste vastuvõtule 30-37 miljardit eurot. Suurele ja rikkal euroliidule on see tühine kulu, kõigest 0,2 protsenti SKT-st.

Samal ajal tuleb IMF-i hinnangul Eesti, Moldova, Tšehhi ja Poola maksumaksjatel kulutada ukrainlaste vastuvõtmiseks viis korda rohkem raha, ehk tervelt 1 protsenti oma SKT-st.

Te lugesite õigest – VIIS KORDA rohkem.

Rahvusvahelise Valuutafondi arvates tuleb Ukraina pagulasi senisest veelgi rohkem toetada, hoolimata sellest, et kohalikud elanikud kannatavad ise kõrgete energia- ja toiduhindade pärast ning riikide majanduskasv on järsult vähenenud.

Viimane aeg on öelda – meie mõõt on täis.”