Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Minister Sikkut tahab elektrikatkestused korvata – aga ikka maksumaksja rahaga

-
18.12.2022
Probleemiks pole mitte kliimamuutused, vaid riigi ja Eesti Energia kauaaegne hoolimatu suhtumine kriisiolukordade ennetamisse.
© UU

Kui minister ütleb, et elektrikatkestused tuleb korvata, kõlab see mõistagi ilusasti, aga kahjuks jäetakse välja ütlemata see, et ka kompenseerimine toimub rahva taskust võetud rahaga ning uus, juba enne lumetormi kavandatud võrgutasu tõus on kohe tulekul.

BNS vahendab: Suursaartel pikalt kestnud elektrikatkestused ning nendest tingitud kahjud tuleb riigil, Elektrilevil ja kindlustustel korvata nii inimestele, ettevõtetele kui ka kohalikele omavalitsustele, ütles majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Samas teatas Postimees hiljuti (enne tormi), et Konkurentsiamet kinnitas uue Elektrilevi võrgutasu, mis tõuseb 1. jaanuarist 2023 elektrienergia hinna märkimisväärse kallinemisele viidates keskmiselt 13 protsenti. Võrgutasu tõus aitavat katta elektri hinnatõusu ning tagavat, et Elektrilevil olevat siis võimalik jätkata elektrivõrgu töökindluse ja mikrotootmise võimekuse investeeringutega üle Eesti.

Inimestele makstakse käpardliku Eesti Energia võimetus küll kinni, aga raha pumbatakse uute võrgutasude, samuti kõrge elektrihinna kaudu kohe tagasi.

“Erakorralistest ilmaoludest tekitatud ulatuslikud ja nädalapäevi kestnud elektrikatkestused näitavad, et me ei ole kriisideks piisavalt valmis,” ütleb Sikkut. “Saartel elektriühenduse taastamise järel on kolm tähtsat ülesannet – peame tegema järeldused kriisiaegse koostöö kohta, järgmiste aastate võrguinvesteeringute kokkuleppe ning inimestele tuleb kahjud hüvitada.”

Selline jutt on demagoogia – ulatuslikud elektrikatkestused pole Eestis esmakordsed ja alati on järgmine kord “ootamatu”. Saaremaa elektrikatkestused aga on juba legendiks saamas.

“Nädal elektrita hakkama saada on keeruline ja 21. sajandil uskumatu olukord. /…/ Tugevad tormid, tihedad lume- või vihmasajud ning ekstreemsustesse kalduvad temperatuurid on otseselt kliimamuutuste tagajärg,” väidab Sikkut.

Liinide kahjustused lumekoorma all on küll nähtus, mis on Eestile igipõline ega seondu kuidagi müstiliste kliimamuutustega. Sikkuti kardetav “21. sajandi uskumatu olukord”, kus Eesti võib elektrita jääda, aga võib samavõrra tekkida kõrgete elektrihindade, CO-kvootide ja börsispekulatsioonde tõttu – elektrikatkestuste eest sellelt suunalt hoiatati samuti juba enne Saaremaa kriisi.

Uued Uudised