Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Louis Freeh: “Eeldanuks, et Reformierakond on huvitatud mõistmast, mis ikkagi Eestis toimus. Nemad valitsesid riiki enamiku perioodist, mil rahapesu toimus”

-
19.12.2022
Louis Freeh meeskond Toompea lossis
© Uued Uudised

Endise rahandusministri Martin Helme poolt rahapesu uurima palgatud kunagine FBI peadirektor Louis Freeh tõdeb videokõnes Šveitsist Luzernist, et suhtles viimati Eesti rahandusministeeriumiga 2021. aasta kevadel, kui Eestis oli juba valitsus vahetunud ja ministriks Keit Pentus-Rosimannus, kes Freeh’ga lepingu katkestas. Suhtlus toimus varem tehtud töö eest tasu saamiseks. „Käis pidev edasi-tagasi suhtlus. Saime oma töötasu kätte kõvasti hiljem,“ ütles Freeh Õhtulehele.

Koostöö katkemist ameeriklastele ei selgitatud. „Saime vaid ise spekuleerida, mis juhtus. See oli väga üllatav,“ tõdeb Freeh, kes ise eeldanuks, et Reformierakond on veelgi enam huvitatud mõistmast, mis ikkagi Eestis toimus. „Nemad valitsesid riiki enamiku perioodist, mil rahapesu toimus. Härra Ligi, kes meid teravalt kritiseeris, oli rahapesuskeemi kõige olulisemal perioodil rahandusminister. Arvanuksin, et nemad tahavad kindlasti näha kahju hüvitamist,“ märgib ta.

Samas rõhutab Freeh, kuidas teda ei palgatud Eestis esindama ühtegi konkreetset ministrit ega erakonda: „Meid palgati esindama Eestit. Selgitasin ka Riigikogule, et eesmärgiks oli tuua märkimisväärne osa trahvidest Eestisse. Selleks pidime näitama, et oleme täielikult koostööaltid. Ma ei saa aru, miks uus valitsus sellega jätkata ei tahtnud.“

 

Allikas: Õhtuleht