Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eestis on puudus ravimitest – muuhulgas on ravimitööstus ennast kliimapiitsutavast Euroopast minema kolinud

-
20.12.2022
Ravimilett. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Reformierakonna valitsemise ajal kujuneb juba reegliks, et kõigest on puudus ja kui miskit on, siis vaesemal rahval pole raha selle ostuks. Seekord aga kummitab Eestit ravimipuudus.

ERR vahendab: “Eesti lapsi on tabanud viimase kümne aasta kõrgeim haigestumus grippi ja muudesse ülemiste hingamisteede haigustesse, aga palavikku alandavaid siirupeid pole apteekidest enam saada. Samuti on otsas gripi kiirtestid ja mitmed antibiootikumid.

“Covidi-aastatel oli üldiselt nakkushaiguste levik oluliselt madalam kui varasematel perioodidel. Mahud vähenesid ja selle võrra võtsid ka tootjad oma planeeritavaid mahtusid vähemaks. Nüüd on tavapärane aasta nakkushaiguste leviku osas, mahud on taas tõusnud, aga see on tekitanud tarneprobleeme,” lausus ravimiameti peadirektori asetäitja Ott Laius.

On kaheldav, kas koroona-ajal ikka oli nakkushaiguste levik tavapärasest madalam – neile lihtsalt ei pööratud tähelepanu või siis aeti kõik gripi ja hingamisteede haigused koroona kraesse. Kuna pandeemia ajal lõpetati üldse paljude haiguste plaaniline ravi, siis võib eeldada, et pigem ei tehtu tavalisest gripist väljagi, kuna valitses koroonapaanika.

ERR jätkab: “Teise osa probleemist jätab Laius avamata – nimelt on Euroopas nii hinnareeglite kui ka muude regulatsioonide tõttu ravimitootmine praktiliselt ära kadunud. Ning Aasia ja India suured tehased ei saada oma toodangut Euroopasse, kui endalgi kitsas käes.”

Ravimitootmise üheks mujalekolimise põhjuseks on kahtlemata Euroopas eriti karmiks aetud kliimameetmed, mis muudavad tootmise kulukaks, ja seetõttu kolitakse tootmine sinna, kus ennast kliima pärast ei piitsutata ja energiahinnad on madalamad. See ei puuduta mitte ainult ravimitööstust, vaid majandust laiemalt – Euroopa Liit hävitab ise oma konkurentsivõime.

Eesti statistika ei vahenda kahjuks andmeid, kui palju on Eestis lahkunud investeeringuid euroalast kõvasti kõrgema inflatsiooni ja siinsete eriti kõrgete elektrihindade tõttu.

Uued Uudised