Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Konservatiivseid meediakanaleid ründab maltsajakirjanduse lipulaev, kes avaldas täismahus putinistide Rusitši värbamislehe

-
21.12.2022
Sõnadeta. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Mõne nädala eest esitas Delfi Meedia sopaajakirjandus konservatiivsetele portaalidele nõude ennast Kremli agendiks tunnistada. Tundes selle meediakanali ebaprofessionaalsust, keeldusid väljaanded igasugusest koostööst, kuid ega paskvill sellest hoolimata tulemata jäänud. Delfi Meedia on loonud uue mõiste – maltsajakirjandus. Seejuures on põnev ära märkida, et just venekeelne Delfi avaldas täies mahus Vene fašistide üleskutse anda Venemaale teavet sõjaväe liikumisest Eestis.

Kuidas see üldse võimalik on? Delfi avaldas toetust putinistlikule Doždile ja avaldas täismahus Venemaa diversioonigrupi „Rusitš“ eestlastele mõeldud värbamisreklaami!

Värsket paskvilli kommenteerib veebiväljaande Meie Kirik peatometaja Veiko Vihuri.

“Täna saab siis Eesti Ekspressist lugeda, et rahvusvaheline uurimine olla tuvastanud: Uued Uudised, Objektiiv jt alternatiivkanalid on Kremli valeinfo levitamise masinavärk. Loole on pandud kaanepildiks aimatav Venemaa lipp ja Putini näokontuurid.

“Valeinfo levimises ei ole peaaegu midagi juhuslikku. Üleeuroopaline ajakirjanduslik uurimus näitab, et ka Eestis toimib Kremli info puhtakspesemine ja laialijagamine kui hästiõlitatud masinavärk – algallikad on alati samad ning populaarseimad edasijagajad on EKREga seotud portaalid,” kirjutab Kaili Malts.

Ainult et esitatud väite põhistamine käib pr Maltsal kaugelt üle jõu. Tema meetodiks on sildistamine, meelevaldsete seoste loomine ja meelevaldsete järelduste tegemine, info esitamine “ilma kontekstita” (väljend, mida moodsad faktitšekistid armastavad) jne.

Näiteks nimetab ta Kremli narratiiviks väidet, et Venemaa pole põhjustanud hinnatõusu või energiakriisi, ning käsitleb EKRE poliitikute (Jaak Madison, Martin Helme) samasisulisi seisukohti Vene jutupunktide levitamisena. Eesmärk olevat õõnestada usaldust riigi, Euroopa Liidu ja NATO vastu.

Vandenõuteooriaid naeruvääristades konstrueerib pr Malts ise grandioosset vandenõuteooriat, justkui tegutseks Kremli huvides ulatuslik rahvusvaheline võrgustik, mis kuulekalt levitab Kremlist pärit narratiive.

Akadeemilises maailmas löödaks selline armetu üliõpilastöö õppejõudude poolt pihuks ja põrmuks, sest kriitilise analüüsimise asemel on mindud tõestama soovmõtet.

Kuna loo alguses mainitakse Vene infokanalite blokeerimist Euroopas, siis tekib mul küsimus, kas Eesti Ekspressi “rahvusvaheline uurimuse” eesmärk pole mitte tõstatada ka Objektiivi, Uute Uudiste jt kodumaiste kanalite sulgemise vajalikkuse küsimus. Artiklis antakse mõista, et need väljaanded õõnestavad usaldust riigi, Euroopa Liidu ja NATO vastu.

Kujutage ette, kui juba jaanuaris, veel enne valimisi, osutuksid Objektiiv ja UU kiirkorras ärakeelatuks ning kinni pandaks ka kõik EKREga seotud Facebooki grupid.

Kas see oleks vastuolus sõnavabadusega? Oh ei, öeldaks vastuseks, sõnavabadust ei piira meie demokraatlikus õigusriigis mitte keegi, aga valeinfot ja Kremli propagandat – seda ei saa küll lubada!”