Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuidas nende Saksa luuavartega oligi?

-
21.12.2022
Panzerhaubitze 2000
© Scanpix

Mäletate, kuidas kolme aasta eest tümitati tollast EKRE esimeest Mart Helmet selle eest, et ta tundis muret Saksamaa militaarse võimekuse ja seeläbi tegelikult meie endi pärast. Et Helme olevat solvanud meie liitlasi.

“Ma käisin mõned aastad tagasi riigikaitsekomisjoni liikmena Saksamaal, ma ei ole kusagil näinud nii kurbi kindraleid, kui Saksamaal, sest nad kõik nutsid ainult selle üle, kuidas neil ei jätku mehi, kuidas neil ei jätku raha, kuidas neile ei tellita relvi, kuidas neil kõik käib alla,“ kirjeldas Helme tookord. Ja milline seakisa jälle lahti lükati!

Ent nagu juba lugematu arv kordi varem ja hiljem, oli tal taas õigus, millest lõpuks ka eilsed (et mitte öelda eilased) targutajad aru saama on hakanud. Aga tõel ei lasta muidugi kuigi palju end segada.

Mart Helme poliitiline vaist ja kogemus lihtsalt on sellest kisakoorist nii palju üle, et ta loeb mängu ja näeb arenguid ette. Ja kui see otse välja öelda, siis mõistagi on seda vähemvõimekatel ja poliitiliselt kirjaoskamatutel või lihtsalt roosasid prille kandvatel pugejatel raske enesele tunnistada.

Nüüd on siis jutt sellest lekkest, mis näitab, et kaks kolmandikku Saksa armee moodsatest suurtükkidest ei tööta.

Ajaleht The Times kirjutab, et meediasse lekkis Saksamaa kaitseministeeriumi viimane hinnang, millest selgub, et kaks kolmandikku Saksamaa kaasaegsest suurtükiväe varustusest on kasutuskõlbmatu.

Saksamaal toodetud liikursuurtükk Panzerhaubitze 2000 on maailma üks võimsamaid haubitsaid. Haubitsa arendasid 1990. aastatel välja Saksamaa kaks suurimat relvafirmat. Saksamaa on tarninud Ukrainale 14 sellist haubitsat. Vähemalt kuus on aga saadetud varuosade nappuse tõttu Leetu remonti, vahendas The Times.

Sarnased probleemid on ka Bundeswehril. Saksamaal on 105 Panzerhaubitze 2000 haubitsat.  Ajalehe Bild jagatud aruande kohaselt on Saksamaa armee käsutuses praegu vaid 73 Panzerhaubitze haubitsat. Ainult pooled neist töötavad, veel 18 on remondis.

Hiljuti selgus, et kõik 18 õppusel osalenud Saksa lahingumasinat lakkasid töötamast (sic!) Need peaks osalema kiirreageerimises.

Vaat selline on seis Euroopa esimese majanduse, Saksamaa armeega, kellele me siin pimesi loodame. Ja The Times ise kirjutab sellest lõpuks. Kus need kolme aasta tagused hüsteerikud nüüd on, kes skandeerisk: „Kuidas te julgete!?“.

See kõik meid mõistagi suurt ei aita, sest seis on igati hapu.

Igor Taro plaksutab küll oma isehakanud sõjablogis juba kuude kaupa õhinal käsi nagu vaimustav skaut, et Ukraina on kohe-kohe sõda võitmas, kuigi igasugused muud eksperdid kahtlevad edukuses juba pikemat aega.

 

Aarne Mäe