Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Seitse protsenti vahet ehk reitingute manipuleeriv maailm

-
21.12.2022
Kummalised reitingunumbrid

Mida lähemale valimistele, seda rohkem hakatakse manipuleerima ühe teatud erakonna väidetavate toetusnumbritega. Nõnda on tekkinud ühtäkki anomaalsed käärid kahe erineva reitingufirma samaaegselt tehtud küsitluses samas sootsiumis EKRE toetusprotsentide juures. Ja kuna teiste puhul on numbrite sarnasus säilinud, siis on vahelejäämine hale ja piltlikult selge – pole raske aru saada, et tegemist on puhtakujulise manipulatsiooniga EKRE tasalülitamiseks.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,8 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 25 protsenti ja Keskerakonda 15,5 protsenti valimisõiguslikest kodanikest ja see näitab EKRE tõusu. ERR-i tellitud Kantar-Emor raporteerib päev varem aga EKRE 18 protsendilisest toetusest. Reformierakonda toetavat 30 protsenti, Keskerakonda 16 protsenti.

Nõnda suur vahe kahe uuringufirma andmetes ei käi isegi veaprotsendi alla.

Teiste erakondade puhul näitab Norstat Eesti 200-le 9,7 protsendilist, Isamaale 6,9 protsendilist ning Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale 6,6 protsendilist toetust.

Kantar-Emoril andmetel toetab aga sotse üheksa ja Isamaad kaheksa protsenti.

„Peaksime küsima, kes siin avalikkusega manipuleerib. Ei saa ju olla, et mõlemad numbrid, mis on vägagi erinevad, on üheaegselt tõesed, kui jutt käib toetusest ühele ja samale erakonnale ühes ja samas sootsiumis ühel ja samal ajal,“ kommenteeris SAPTK juht Varro Vooglaid, lisades, et reitingute kasutamine poliitiliste protsesside manipuleerimiseks – teadlikult ja tahtlikult väärate kuvandite loomiseks ja selle kaudu reaalsuse painutamiseks nendele kuvanditele vastavaks – peaks olema keelatud ja karistatav.