Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peeter Espak: umbluuteadus toimub ülemaailmse võrgustikuna ja kahjuks peetakse seda ka Eesti ülikoolides eeskujuks

-
21.12.2022
Umbluuteadused on jõudnud ka Eesti ülikoolidesse. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Ühiskonnateadlane Peeter Espak kirjutab sotsiaalmeedias sellest, kuidas Lääne ülikoolides levivad umbluu-teadused, ja loodab samas, et Eesti kõrgkoolid suudavad sellest eemale jääda.

“USAs on Stanfordi ülikool – mitmete teiste eeskujul – asunud tsenseerima või ümber muutma “ebasobivat keelt”. Ehk ülikool annab suuniseid, milliseid sõnu ei tohiks enam kommunikatsioonis kasutada.

Näiteks ebasoovitatav on kutsuda USAkaid “ameeriklasteks”. Termin “sõltlane” tuleks aga asenda “ainete kuritarvitamse häirega isik” (person with a substance abuse disorder) – ehk siis olgu alkoholism või narkomaania on nüüdsest pigem mõistetav kui “isiksusehäire”, mitte inimese enda vabadest otsustest ja valikutest tulenev seisund.

“Isiksusehäire” nagu ka “psühhopaatia” ei ole aga üldjuhtumil inimese enda valik, sest ajus on juhtmed sassi läinud enda valikust sõltumatult. Samas aga väidetakse, et väljamõeldud ja päris maailmas mitteeksisteeriv mittebinaarne identiteet ei olevat inimese enda valik – kuigi mitte mingit mittebinaarset sättumust bioloogiliselt ei eksisteeri ja enamasti on kõik uussood luul-väljamõeldised, milliseid surutakse päris ühiskonnale aga jõuga peale.

Jääme ootama, millal Eestis esimene ülikool miskit sarnast ette võtab – kuid on suht kindel, et keegi kuskil kindlasti on selliseid ettepanekuid juba teinud. Umbluuteadus toimub ülemaailmse võrgustikuna ning kahjuks peetakse just USA ja UK naliülikoolide ideoloogiaosakondi meie teadusele kriteeriumiks ja eeskujuks.

Eesti tööandjad võiks aga aru saada, et USAst ülikoolist pehmetelt aladelt saabuv spetsialist ei ole mitte spetsialist, vaid sageli woke-ideoloog, kellele on 3-5 aastat pähe taotud ideoloogilisi stampe; seda erinevalt nii areneva Aafrika kui Aasia ülikoolidest, kus tudeng enamasti “õpib eriala”.

Sealjuures peab aga tunnistama, et Eesti enda avalikud asutused on hakanud taas soovima “häid jõule” ja “häid pühi” – tava, mis mõned aastad tagasi (sh Tartu Ülikoolis) hakkas asenduma äärmusvasakpoolsete asutuste eeskujul mingite “seasonal greetinsitega” – ehk hooajaliste tervitustega.

Pole sel aastal saanud ise veel ühtegi pühadesoovi woke-stiilis! Ning igat kaarti avades on selle peale hea meel ja muidugi ka jõulumeeleolu. Et äkki Eesti ikka hakkab hullemast üle saama ning jälle julgetakse avalikult öelda sõna “jõul”.

PS Kuna soovin uuel aastal neil teemadel kindlasti kirjutada (sh sellest, kuidas vasakülikoolide ajakirjandusteadus püsivalt ründab Fox Newsi toimuva avalikustamise eest – sama mudeli kohaselt, kuidas meie ajakirjandusteadus on sihikule võtnud vasakfundamentalismist veidi kõrvale kaldunud Postimehe muuhulgas tudengitele seda peale surudes) – kas vanematel inimestel oleks jagada mälestusi, kuidas nõukogude aja Eesti ülikoolides toimusid “keeletsenseerimise” protsessid.

Ehk kas Brežnevi ajal tuli samuti kuskilt ülikoolide juhtkondadelt mingeid keelendeid või sõnu muutakäskivaid või vältidanõudvaid eeskirju? Ehk siis kuivõrd võrreldav on USAs ja lääne vasakülikoolides hetkel toimuv 1970ndate ja 1980ndate Nõukogude Liidu ideoloogiate ja strateegiatega?”