Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuidas valmivad erakondade populaarsusuuringud tegelikult?

-
22.12.2022
Erinevad uuringud annavad erinevaid tulemusi.
© Kuvatõmmis

Hiljuti avaldati kõrvuti Norstati ja Kantar Emori erakondade reitingutabelid ja vahed olid juba sedavõrd suured, et ei mahtunud enam isegi enam vea piiridesse (kui vaadata laiemat pilti).

Reitingud muutuvad eriti oluliseks valimiste eel, sest seal võideldakse teadupärast kindla eelistuseta valija ehk „soo“ pärast, need aga kipuvad häält andma pigem „võitjatele“.

Seega on populaarsusuuringute tulemused erakondadele üliolulised ja kindlasti üritatakse neid mõjutada, eriti võimuparteide ja just korruptiivse Reformierakonna poolt. Ning pole mingit alust eeldada, et uuringufirmad sellega kaasa ei lähe – meenutades näiteks EKRE-vaenulikku Juhan Kivirähki.

Uutele Uudistele on väga palju kirjutatud sellest, kuidas inimestele helistatakse, uuritakse nende eelistusi erakondade suhtes, ja kui kuuldakse, et toetatakse EKRE-t, siis lõpetatakse protsess teatega, et küsitletav „ei kuulu vajalikku gruppi“. Selliseid kirju on palju ja erinevatelt inimestelt, seega on tegi pigem korrapärasuse kui eranditega.

Viimane kiri Uutele Uudistele: „Pöördun reitingute küsimusega ja endapoolse spekulatsiooniga: kui mulle helistatakse uuringu ettevõtetest ja küsitakse poliitika kohta, siis olen meeleldi nõus ja saan EKREt toetada. Mulle pole küll viimasel ajal küsitlejad helistanud, kui eks neil on andmebaas numbritest ning kes kuidas vastab ning vastavalt sellele saab manipuleerida tulemustega. Huvitaval kombel kui ühel korral küsiti haridustaset ja vastasin kõrgharidus ja elan Lõuna-Eestis, siis öeldi, et see valim on juba täis ja kõne lõpetati. Paratamatult jääb mulje, et tulemusi võltsitakse…“

Ühest küljest oleks see „valimilugu“ justkui õigustatud – kui küsitlejale satub juba kümnes kõrgharidusega vastaja, siis tahaks ta ilmselt saada ka madalama haridusega küsitletavat. Samas aga annab selline teadlik „võta või jäta“ uuringustiil võimaluse vastustest sobivad välja sõeluda.

Pole mingit alust arvata, et küsitlejad on poliitiliselt erapooletud. Perearstid peaks ka täiesti apoliitilised olema, aga vaadake vaid Karmen Jollerit – ta on ka meditsiiniküsimustes ehtne poliitkomissar. Kui EKRE ministrid olid valitsuses, siis selgus, et ka ametnikkond oli suuresti nende vastu meelestatud (Lemetti, Sikkut jpt). Nii polariseerunud ühiskonnas ei maksa oodata ühegi institutsiooni erapooletust.

Uuringufirmad võiks mõelda selle peale, et kui nende vastus EKRE poolt hääletajale on „see valim on juba täis“, siis ega keegi nende uuringute tulemusi ei usugi.

Uued Uudised