Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring: vaktsineerimine Covidi vastu pole nii efektiivne, kui arvama ja rääkima kiputakse

-
30.12.2022
Vaktsineerimine on ettevõtmine, mille turvalisuse ja efektiivsuse osas ei tundu kunagi kahtlused lõppevat.
© Scanpix

Hiljutine uurimus näitab, et COVID-19 vaktsiinid mitte ei vähenda tingimata nakatumisriski, vaid iga uue vaktsiinidoosiga haigestumise risk hoopis suureneb. USA Cleveland Clinicus läbi viidud uuringus vaadeldi enam kui 50 000 tööealist inimest, eesmärgiga hinnata uue kahevalentse vaktsiini tõhusust, mis on mõeldud pakkuma kaitset viiruse mitme erineva tüve vastu – SARS-CoV-2 algse tüve ja omikron BA.4 ja BA.5 tüvede vastu.

Uuringuga leiti, et BA.4 ja BA.5 tüvede ringlemise ajal oli nimetatud vaktsiin nakkuse ennetamisel 30% efektiivne. Uuringu teine eesmärk oli uurida iga järgneva vaktsiinidoosi efektiivsust ja siin olid tulemused üllatavad. Iga uue vaktsiiniannusega suurenes COVID-19 haigestumise risk. Kolme doosiga vaktsineeritututel oli vaktsineerimata inimestest umbes kolm korda (ehk 300%) suurem risk nakatuda.

Uurimuse autorid pakkusid tulemustele erinevaid selgitusi: „Üks lihtsustatud selgitus võiks olla, et rohkem doose saanud inimesed kuuluvad suurema tõenäosusega COVID-19 riskigruppi. Väike osa võib mahtuda selle kirjelduse alla. Kuid enamik uurimuses osalenud isikutest olid noored inimesed, kes kõik kuulusid uuringu alguskuupäevaks kolme vaktsiinidoosi saajate hulka, s.t neil kõigil oli võimalus end vaktsineerida. Seega oli ka neil, kes olid saanud vähem kui kolm doosi (45% uuringus osalejatest) võimalus kolmas doos saada, kuid nad olid otsustanud CDC soovitusi tõhustusdoosi tegemiseks mitte järgida, mis üldise arusaama kohaselt peaks justkui tähendama suuremat riskikäitumist. Sellest hoolimata oli nende risk nakatuda COVID-19-sse väiksem kui neil, kes olid saanud rohkem tõhustusdoose.“

Lisaks mainivad autorid, et tegemist ei ole ainsa uurimusega, mille käigus on leitud võimalikke seoseid saadud vaktsiinidooside ja COVID-19 nakatumise riski suurenemise vahel.

Erinevalt vaktsiinidest leiti uuringus, et loomulik immuunsus on taasnakatumise vastu tõhusam kui vaktsiinid, ehkki aja jooksul ja iga uue tüvega see kaitse väheneb.

Lingid originaalartiklile:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.12.17.22283625v1.full.pdf

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.12.17.22283625v1

Allikas: Israel National News