Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saulusest sai Paulus: Reformierakond on tasakaalus eelarve fetišist jõudnud laenutoetajani

-
02.01.2023
Reformierakonnale tuleb varastatud valimisvõit võimalikult ebamugavaks muuta. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Reformierakond on aastaid raiunud seda, et nemad laenu ei võta ja on selle pärast kritiseerinud teisi, aga nüüd valitsuses olles hakkab reaalne elu neilegi kohale jõudma.

BNS kirjutab: “Rahandusministeeriumi hinnangul on hirmud vajaduse ees 2023. aastal riigivõlga seni prognoositust oluliselt enam suurendada esialgu põhjendamatud.

Riigikogu liige ja endine rahandusminister Aivar Sõerd ütles möödunud teisipäeval BNS-ile, et riigi laenuvajadus võib alanud aastal kujuneda eelarves plaanitud 1,2 miljardist eurost oluliselt suuremaks, kuna Eesti Panga üle-eelmisel nädalal avaldatud värske majandusprognoosi järgi on eelarvepuudujääk 2023. aastal märksa suurem kui eelarve aluseks olevas rahandusministeeriumi suvises prognoosis kavandatud.”

Seesama Sõerd kirjutas opositsioonis olles: riigivõla teenindamine tekitab kiiresti kasvava kulukoorma eelarvele (ERR, 22. juuli 2020).

Reformierakond on alati laenudest hoidunud, seda oma “tasakaalus eelarve” fetiši pärast, ja seda ka olukorras, kus laenuvõtmine oli ülisoodus ja sellega saanuks majandust hoogsamalt käima lükata, olles ise täiesti võimelised laenukoormusega toime tulema.

Augustis 2020 küsis Kaja Kallas Jüri Ratase teist valitsust kritiseerides: “Te olete nüüdseks 4 aastat valitsust juhtinud, kokku pannud 5 riigieelarvet! Mis te ise olete selle ajaga ära teinud, mille üle uhkust tunda? Riigile üüratu laenu võtmine, mis läheb igale Eesti elanikule imikust raugani maksma 4000 eurot?”

“Selleks, et Eesti riigikaitse kümne aasta plaanile suurem hoog sisse lükata, on laenu valmis kohe võtma kõik peale Reformierakonna,” kirjutas Postimees eelmise aasta mätsis.

Nüüdseks pole laenu võtmine enam nii soodus, kui veel kaks-kolm aastat tagasi, aga Reformierakond enam seda ei vastusta – küllap tahetakse enne võimu loovutamist oma käpardlik majanduspoliitika laenurahaga ära varjata, et pankrot kohe silma ei paistaks, ja enda taskussegi miski pudeneks.

Uued Uudised