Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Presidendi “valmis riik” katkeb märja lumekoorma all

-
03.01.2023
Tallinnas Järve terviseradade juures on elektriliinideks kaabel, aga mujal Eestis veel nii kaugele jõutud pole. Pilt on illustratiivne.
© UU

President Karis väitis aastavahetuskõnes Eestis asjad nii head olevat, et “mõnigi hakkas vahepeal kahtlema, ega Eesti ometi valmis ei ole.” Ei ole, seda kinnitavad teated sellest, kui palju majapidamisi tavalisest lumesajust jälle vooluta on.

BNS vahendab: “Ööl vastu teisipäeva hakkas sadama rasket lund ja Kesk-Eestist alates põhja poole on lumesadu väga intensiivne ning on põhjustanud mitmel pool Eestis elektrikatkestusi. Kõige ulatuslikumad rikked on Harjumaal, kus on hommikuse seisuga elektrita ligi 2600 klienti. Suur lumekogus puudel muudab oksad raskeks ning need murduvad ja tekitavad palju rikkeid.”

Inimesed vanuses 40 ja rohkem mäletavad, et see on alati nii olnud – oli nõukaajal ja on siiani, nagu uudise viimane lause kirjeldab. See tähendab, et 31,5 taasiseseisvusaasta jooksul pole suurt midagi paremaks teha suudetud. Eesti Energia teatab alatasa oma hiigelkasumitest, vaheldumisi koos hoiatusega võrgutasu tõstmisest (mis paljudel klientidel ületab elektritarbimise maksumuse), aga iga uus torm või lumesadu paiskab Elektrilevi Kaja Kallase kliimavõitlusest hoolimata põlvili.

Kus näeb president Karis valmis riiki, kui Saaremaa mattus alles hiljuti külma ja pimedusse? Toimivas riigis sellist asja juhtuda ei tohiks. Ja midagi on vaja tõsiselt ette võtta nende suurte riigifirmadega, mis suplevad rahva rahas, aga neile teenust osutada ei suuda. Võib-olla lõpetaks sealt raha riigikassasse pumpamise ja laske neil selle eest liinid korda, selle asemel, et riigieelarvest seda raha ideoloogilistele MTÜ-dele ja oma toiduahelatele jagada?

Selliseid rasvast läikiva lõuaga riigifirmasid on veelgi, nagu näiteks RMK – olgu valitsuse eesotsas kes tahes, ikka käivad jutud sellest, et riigimetsa majandaja ei majanda metsi õigesti ja peremehelikult, olles muutunud võsapuugi sarnaseks. See ongi riigifirmade häda.

President võiks aga peredega sõdimise asemel sõdidagi just Eesti Energiaga, et too oma hiigelkasumite juures algul elektriliinid ja siis riigi valmis teha aitaks. Sest valmis riik ei tähenda mitte arvukaid uusarendusi Tallinna ümber, vaid ka ääremaade metsavahelisi elektriliine, mis on turvaliseks muudetud.

Uued Uudised