Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

President ja grafomaan nagu kukk ja kägu

-
03.01.2023

Ivan Krõlov on kirjutanud valmi „Kägu ja kukk“, kus jutt käib sellest, kuidas kägu kiidab kuke lauluhäält taevani, ja meelitatud kukk ei jää võlgu ning kiidab vastu käo imelist laulu. Lõpuks jõuab kohale tark varblane ja ütleb otse, et mõlema muusika on kehv.

Krõlov lõpetas oma valmi moraaliga: mille eest siis kägu kiidab kuke? Aga selle eest, et kukk kiidab kägu.

Mõni aeg tagasi tsiteeris president Alar Karis ühes oma kõnes Kristiina Ehinit. Käo vastuteenet ei tulnud kaua oodata: Postimees avaldas loo meelitava pealkirjaga „Kristiina Ehin: president ütles välja meie jaoks tähtsaima”, kus Ehin tõdeb: „Mul on hea meel, et Eestil on tark ja hooliv president.”

No miks ta siis ei ole Ehini suhtes tark ja hooliv, kui tsiteerib Ehinit?

„Meie Kihnu Virve pärast surma suureks saanud loosung „Vitt peab vaba olema” on tänapäeva maailmas saanud uutmoodi sisu. Praegust presidenti seda tsiteerimas ette ei kujuta, kuid usun, et ta ei vaidleks vastu,” kirjutab rahvuslehes Kristiina Ehin.

Tema jaoks on need lihtsameelse vanainimese poolt eravestluses öeldud sõnad ilmselt tõesti loosung, ja veel suur ka, aga ma pole küll kuulnud, et see oleks siinmail levinud. Esimest korda kuulen, et hea laulev vanaproua on sellist feministlik-hooramislikku nilbust lausunud. Aitäh Postimehele, et nõnda austas hiljuti lahkunud rahvalemmiku mälestust.

Ehinil on kahtlemata õigus, kui ta räägib, et president ei hakkaks sellele „loosungile“ vastu vaidlema, sest peale Ehini ei tuleks mitte kellelegi pähe suruda see nilbus riigipea konteksti. Kuid on alust karta, et Ehin tsiteerib seda presidendipaarile 24. veebruari vastuvõtul.

Kuna kukk ja kägu pidasid end lauljateks, olgu veel öeldud, et eilses Kanal 2 Reporteris näidati pikalt Kristiina Ehini esinemist ERMis, kus ta laulis omakootud tšastuškalaadset toodet. See meenutas tavalist AK uudistesaadet: õrnutseti liberaalide ja õelutseti konservatiividega. Sõna on vaba, nii et ka grafomaanid võivad kirjutada ja esitada oma küündimatuid värsse. Kuid kuna see jorisemine kestis saates väljakannatamatult kaua, muutus see äärmiselt abitu, nõrga häälega pigimust esitus tülgastavalt. No ikka nii paha häälega ei tohiks olla asja ei ERMi ega televisiooni. Kui eesti riik maksab sellele kirjanikule ühele vähestest palka, siis võiks ikka mitte panna heatahtlikku riiki nii ebamugavasse olukorda. Sellise laulmise eest tuleks trahvida, mitte aga selle eest maksta.

Ei saanudki aru, kas saalis oli üldse keegi, kellele polnud elevant kõrva peale astunud? Ju siis oli see õnnetu meelemärkuseta esimestest minutitest.

Kõige iroonilisem on see, et Ehin üritas seal nõnda mööda lauldes pilgata mitte ainult väga head kadestamisväärse häälega koorilauljat Varro Vooglaidit, vaid ka Helle-Monika Helmet, kes ise laulab kirikus nagu ingel. Haritud muusik Helle-Monika Helme lõpetas Eesti Muusikaakadeemia ooperilaulu erialal. Alles saime nautida tema esinemist sealsamas Kanal 2-s.

Nii et eesti moodi kaasajastatud Krõlovi valmis oleks kägu lõpus irvitanud ööbiku üle. Pole ka ime: kui juba president degusteerib mingis telejandis kõrvitsasalatit…

Ivan Makarov