Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sotsiaalmeediaplatvorm Gab keeldub tsenseerijate marulisele survele allumast

-
04.01.2023
Gab on Andrew Torba asutatud sotsiaalmeediaplatvorm, mis on USA Konstitutsiooni ja seaduste piires täielikult tsensuurivaba.
© Scanpix

Ajal, mil üha selgemalt tuleb ilmsiks Twitteri ja Facebooki ulatuslik tsenseerimine erinevate riikide valitsusasutuste nõudel, on USA sotsiaalmeedia platvorm Gab keeldunud kategooriliselt sellisele survele järele andmast ning seisnud tõelise sõna- ja väljendusvabaduse eest.

Samas jätkavad valitsused Gabile surve avaldamisega ja Gabi tegevjuht Andrew Torba on otsustanud avalikustada valitsuste ja ametite poolt saadetavad tsenseerimisnõuded. Torba sõnul on tegemist juhtumitega, kus erinevad Euroopa ametid, nt Met ja Europol, saadavad Gabile selgelt poliitilise suunitlusega nõudeid. „Enamasti soovitakse rääkida kellestki, keda püütakse vaigistada – inimesest, kes on juba nende poolt vanglasse heidetud või kellega seda kavatsetakse teha,“ kirjutab Torba.

Hiljutises kirjas, mille saatis Gabile Ühendkuningriigi valitsus, viidatakse Ühendkuningriigi 1986. aasta avaliku korra seadusele (Public Order Act 1986):

(1) Isik, kes avaldab või levitab ähvardavat, solvavat või halvustavat kirjalikku materjali, paneb toime süüteo, kui (a) ta kavatseb sellega õhutada rassiviha, (b) võttes arvesse kõiki asjaolusid,  mis võivad rassiviha õhutada.

„Meile ei öeldud, kes on see inimene, kes väidetavalt rikkus seda düstoopset ja absurdset seadust, meile ei öeldud, kas sisu, mille eest see isik süüdi mõisteti, leiti meie leheküljelt, samuti ei täpsustatud, millise postitusega, kui üldse, rikuti Ühendkuningriigi seadust,“ kirjutab Torba. „Meile lihtsalt öeldi, et keegi pandi vangi valede mõtete avaldamise eest internetis, sellel isikul oli Gabi konto ja Ühendkuningriigi valitsus ootab meilt selle isiku eemaldamist internetist nende käsul, ehkki meie kasutajatingimuste rikkumist ei tuvastatud.“

Torba jätkab: „Gab on Ameerika ettevõte, mis tegutseb USA seaduste kohaselt. Gabil ei ole äritegevust Ühendkuningriigis, samuti ei tegele Gab oma kasutajate või lugejate karistusregistri uurimise või logide pidamisega.

Gab ei eemalda sisu, välja arvatud juhul, kui see ei ole vastavuses Gabi kasutajatingimustega, mis on koostatud USA seaduste järgi, lähtudes Ameerika põhiseaduse esimesest parandusest [usuvabaduse, sõnavabaduse, ajakirjandusvabaduse, rahumeelsete kogunemiste vabaduse ja petitsiooniõiguse Ameerika Ühendriikides]. Nn vihakõne ja vaenukõne ei ole siin seadusevastane ja on ühemõtteliselt põhiseaduse kaitse all, nagu kinnitab ka rida pretsedente viimase poole sajandi jooksul. Meie vastus Ühendkuningriigile on sama nagu Saksamaale, Prantsusmaale, Hiinale ja igale teisele riigile, kes üritab eemaldada Ameerika internetist seaduslikku sisu: käige kuradile!“

Allikas: https://news.gab.com/