Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Impeeriumi-unistustega Euroopa Liit kipub muutuma hernetaimeks: pealt õitseb, alt mädaneb

-
04.01.2023
Protest Moldova pealinnas Chisinaus, kus avaldatakse meelt korruptsiooni vastu ja nõutakse kümmet miljardit dollarit investeeringuid riiki.
© Scanpix

Kunagi oli Lääne-Euroopas võimas nähtus nimega Eurovisioon, mis pärast “raudse eesriide” langemist põrutas Kaspia mereni välja (Aserbaidžaani osalus) ja on nüüd hääbunud ideoloogiliseks “homovisiooniks”. Sama teed on minemas ka Euroopa Liit. Võib-olla õnneks.

BNS vahendab: “Välisminister Reinsalu: Moldova tulevik on Euroopa Liidus” ja “Sutt kinnitas Eesti valmisolekut toetada Moldovat teel Euroopa Liitu”. Euroopa Liitu oodatakse ka Ukrainat, kelle kohta kirjutas ekspresident Kersti Kaljulaid alles eelmisel nädalal, et sõjakangelaslikkusest hoolimata on see riik ikka praegugi ülikorrumpeerunud.

Korruptsioon ongi üks asi, mida Brüssel uutele liikmekandidaatidele ette heidab, kuigi just siin on omal kohal ütlus: “Elu on nagu hernes, pealt õitseb, alt mädaneb!” Sest just EL-i südant, Euroopa Parlamenti, tabas eelmise aasta lõpus suur korruptsiooniskandaal, millesse on segatud asepresident Eva Kaili ning saadikud Marc Tarabella ja Andrea Cozzolino, kõik sotsialistid.

Muidugi ründab korruptiivne Brüssel selliste süüdistustega isepäiseid Ungarit ja Poolat, olles seejuures ise pehkimas; üha lisanduvaid Balkani-maid, kus korruptsiooniga asjad sugugi head pole, võetakse aga rahumeeli oma sappa – sest need võtavad näljasel moel eurorahad (mis nende jaoks on suured) vastu, lubavad saada korralikuks ja Brüsseli-kuulelikuks, aga ise susserdavad edasi. Euroopa Komisjonile on tähtis, et nad vanadele liikmesriikidele (eriti Saksamaale) sõnakuulelikud oleks ning oma majanduse ja ideoloogiaruumi neile avaks, mitte ei oleks Budapesti moodi “pahad lapsed”.

Kaua see Euroopa Liit ida poole laieneb? Varsti on Venemaa vastas, aga Kaukaasia kaudu saab minna veel sama kaugele kui Eurovisioon ehk Kaspia mereni. Sel kombel kogub Brüssel enda hõlma alla hunniku Lääne-Euroopast kultuuriliselt ja mentaliteedi poolest kõvasti erinevaid maid.

Aga korruptsioonioht ja kultuuriline erinevus Brüsselit ilmselt ei häiri – talle on vaja impeeriumi laienemist, uusi kehvapoolse majandusega turge ja uusi ideoloogilisi platsdarme “liberaalsele demokraatiale”, kus saaks eurorahadega ära ostetult üles panna vikerkaarelipud koos vihakõne- ja kooseluseaduste surumisega seadusandlusesse. Sõdiva Ukraina poolt kostab juba päris palju kinnitamist, et nemad on “liberaalsete väärtuste” poolel.

Muidugi on veel üks stsenaarium: Euroopa Liit paisub mööda Balkanit ja Ida-Euroopat nii palju Itta, et muutub Makedoonia Aleksandri impeeriumi sarnaseks, kellel lõpuks polnud Kreekaga enam erilist sidet. Suures loodavas “föderatsioonis” võivad Ida- ja Lääne-Euroopa lõpuks üksteisest nii kaugele eemalduda, et seda ei hoia koos enam ka Saksamaa rahad. Seda enam, et Euroopa paigutab oma raha ära rohepöördesse ehk teeb hukutava valeinvesteeringu.

Kogu Balkan, Moldova, Ukraina ja ei tea kes veel võivad küll Euroopa Komisjonile truudist vanduda, aga selle institutsiooni korrumpeerudes ja ideologiseerudes hakkavad nad ilmselt europrovintsides elu omamoodi jätkama ning muutuvad sellisteks, nagu olid Lääne-Rooma provintsid enne impeeriumi lõppu. Ehk siis laguneb suureks kasvanud impeerium sisevastuoludes, pealegi tuleb ka omi “uusbarbareid” Türgist ja üle Vahemere aina juurde. Muide, ehk tegi Brüssel enda jaoks õige sammu, et Türgi EL-ist eemale peletas – Erdogan oleks Schulzist ja Macronist üle karjunud ja viisavabad türklased Vana Maailma enda alla matnud.

Sutt ja Reinsalu võivad Moldova EL-i võtmise üle rõõmustada, kuigi tegu on ilmselt ühe korruptiivseima riigiga Euroopas, aga kunagi lõpeb selline impeeriumi ehitamine täpselt samuti, nagu see on läbi ajaloo toimunud. Ehk piirduks siiski Moldova toetamisega vaid Vene agressiooni tagasilöömise raames? Kui just Kaja Kallase valitsus ei taha sealt lisa-uuseestlasi…

Uued Uudised