Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: Auverest Paldiskini – aina kobarkäkid

-
12.01.2023
Auveres on järgmine kobarkäkk. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Sõna „kobarkäkk“ esinemissagedus on järsult tõusnud ja seda mitte seetõttu, et sõna ise oleks kuidagi armsaks saanud, vaid ilmingud, mida selle terminiga tähistatakse on üha sagedasemad. „Õhtuleht“ pakub välja järgmise – Auvere.

Huvitav küll, keegi ei ole viitsinud süveneda algpõhjusesse, milleks on ilmselt isiklik aplus ja rumalus, õigemini kombinatsioon neist kahest. Auverre toodi ju katlad Alstomi poolt, kel polnud põlevkiviga mingit kogemust ning katlad olid ja on mõeldud just kivisöe põletamiseks. Põlevkivi ja kivisüsi ei ole üks ja seesama, kuid seda teadmist polnud siis ega pole nähtavasti ka nüüd. Aga miljonid lehvivad tuules ja kedagi ei huvita, isegi jõustruktuure.

Meenub lugu äsja lahkunud lugu Edgar Savisaarega, kus küsimus oli 500 kroonis (!!!) ja sellepärast puistati läbi kontorid ja kodud, kui Edgar Savisaar sõitis Siret Kotkaga soojale maale, siis sättisid salakuulajad end samasse hotelli ja muudkui kuulasid – ei midagi. Viimases hädas püüti kuritegu ju välja meelitada ja mindi pudeliga – äkki õnnestub?! Paraku ei läinud seegi ettevõtmine õnneks.

Meil on testihanked ja sulanud vaktsiinilaod, Eesti Energia ja pisiasjadest ei maksa rääkidagi – vaikus.

Nüüd on meil Paldiskis ehitis meres ja jälle jamad kaelas. Algusest peale oli selge see, et asjapulgad, kes seal riigi poolt sebisid, et teadnud üldse ega omanud ettekujutust, millest jutt ÜLDSE käib. Räägiti mingist ehitisest, milleks tarvitati Kaja Kallase poolt avalikkuse ette toodud uudissõna „haalamiskai“! Mis asi see veel on?!

Iga kai ongi selle jaoks, et laev saaks seal silduda ja haalata, see on ju elementaarne, kai haalamise jaoks üldse ehitataksegi! Milline see kai on, kus haalata polegi võimalik?! Sellisel juhul on tegemist lihtsalt lainemurdja või teab millega veel. Kas saab keegi praegu aru, kelle see oma see ehitatud kai on, mis, nagu selgub, seisab niisama jõude?!

Kõigil neil käkkidel on üks ühine joon – mitte keegi ei vastuta ja mitte keegi ei uuri. Küsimus – miks?! ripub õhus, kuid seda esitada pole „ilus“ ja võib küsijale külge haakida ebameeldiva tegelase või isegi Kremli käsilase sildi.

Pange kõrvuti selle terminali kohta käivad kaks ametlikku teksti:

Alexela ja Infortar peavad Eleringi tegevust piinlikuks

Riik on valmis omandama Paldiski LNG kai kokkulepitust varem

No ei lähe need kuidagi omavahel kokku! Küsimused tekivad ju otsekohe ja vastuseid neile ei ole.

Valitsuse kabinetinõupidamisel 03.11. otsustasid ministrid eraldada AS-le Eesti Varude Keskus raha kai teenindamiseks vajaliku sadama kinnistu ostuks 1,5 miljonit eurot. Otsust ennast varjatakse kiivalt ja välja ei anta – mis asjaoludel, miks?! Miljonid on ju varem suure hõiskamise saatel eraldatud, vähe sai või kuidas?!

Mis raha nõuab nüüd vandeadvokaat Jaanus Mody, kui Eesti Varude Keskus (Ando Leppiman) pidi 38 miljoni eest ostma ju nii kai, kui teenindamiseks vajaliku sadama kinnistu?

Kes andis Eleringile volitused lubada maksta kai kasutamise eest renti 500 000 eurot kuus. Millisele perioodile? Kui pikk on see periood?

Kellele ikkagi kai praegu kuulub? Kas nende miljonite kohta kellelgi mingi ülevaade kah olemas on?!

Viimasele küsimusele võib provisoorselt vastata isegi jaatavalt, sest nii Infortar kui Alexela on olukorras, kus mõlemal raha siiski arvestusele allub ja seda niisama tuulde lasta pole mõtet. Riigil, st valitsusel seda kohustust paraku ei ole, maksumaksja taob selle niikuinii kinni ja nagu juba enne öeldud, ei vastuta selle eest vähemalt senise praktika järgi keegi ja uurimist miskipärast kah keegi ei algata.

Andres Raid