Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Välisminister Urmas Reinsalu tõestab ERR-i veergudel oma välispoliitilist ebapädevust

-
16.01.2023
Välisminister Urmas Reinsalu.
© Uued Uudised

Kui lugeda välisminister Urmas Reinsalu ütlusi rahvusringhäälingus, siis jääb mulje, et tegu on inimesega, kes maailmapoliitikast suurt midagi ei jaga, ja esmane tema eksitus on selles, et ta peab Türgi pretensioone Soomele ja Rootsile valimistest tingituks.

ERR vahendab: “Eesti välisministri Urmas Reinsalu sõnul kiidab Türgi kindlasti Soome ja Rootsi liitumise NATO-ga heaks ning see toimub poole aasta perspektiivis. Kuigi Türgi esitab üha uusi nõudmisi Soomele ja Rootsile, ei ole Eesti välisministri sõnul tal kahtlusi, et liitumist heakskiitev otsus ühel hetkel tuleb.

“Eestis on valimised ja Soomes on valimised, aga ka Türgis toimuvad nii presidendi- kui ka parlamendivalimised. Ja seda konteksti tuleks arvestada. Usun, et enne või pärast Türgi valimisi lühikese aja jooksul need otsused tulevad. /…/ Meie jaoks on huvi, et otsus võimalikult kiirelt tuleks. Kas otsus tuleb, selles mul kahtlusi pole,” sõnas Reinsalu Vikerraadio hommikuprogrammis.”

Reinsalu pole aru saanud Türgi sise- ja sellest lähtuvalt ka välispoliitikast. Türklased on ka valimistevälisel ajal väga verised kõigi suhtes, kes vähegi toetavad kurdide vabadusvõitlust – ja seda mitte ainult Türgis, vaid ka Süürias ja Iraagis. Teine selline jõud on Türgis keelustatud Fethullah Güleni liikumine, keda president Erdogan üritab iga hinna eest purustada.

Türgi läheb kellega tahes tülli, kui keegi toetab kurde või Güleni, samuti kui keegi nimetab armeenlaste massitapmist 1915. aastal genotsiidiks. Soomet ja Rootsit ründab Türgi nüüd selleks, et NATO-sse pääsu tingimusena lõpetaks mõlemad riigid kurdide ja gülenlaste toetamise ehk siis oma kõikelubava rändepoliitika. Reinsalust on väga ekslik seostada seda valimistega. Erdogan on autokraatne valitseja ja läheb oma nõudmistega väga tõenäoliselt lõpuni.

Türgi president Recep Tayyip Erdogan ütleski äsja, et nõuab Soomelt ja Rootsilt 130 “terroristi” üleandmist, neist Rootsilt 73. Ankara pole endiselt kiitnud heaks Soome ja Rootsi liitumist NATO-ga.

Pühapäeval väitis Erdogan jälle, et Soome ja Rootsi pole täitnud Türgi nõudmisi. “Me ütlesime, te peate meile andma umbes 130 sellist terroristi, et meie parlament saaks liitumise heaks kiita. Kahjuks pole nad suutnud seda teha,” väitis Erdogan.

Rootsi peaminister Ulf Kristersson ütles hiljuti, et riik ei saa täita kõiki tingimusi, mille Türgi on seadnud riigi NATO-ga liitumise taotluse heakskiitmise eest.

Rootsi ja Soome esitasid NATO-ga liitumise taotluse vastuseks Venemaa täiemahulisele sissetungile Ukrainasse. Türgi aga teatas, et on nende liitumise vastu, süüdistades neid mässuliste, sealhulgas Kurdistani Töölispartei liikmete varjamises.

Seega eksib Reinsalu, pidades Türgi ja Põhjamaade vastuolusid valimiskampaaniaga seotuks – tegu on hoopis sügava ajaloolise, rahvusliku ja sisepoliitilise probleemiga Türgi sees, mis mõjutab omakorda nende välispoliitikat. Kui välisminister sellist asja ei jaga, siis mida jagab ta välispoliitikast üldse? (AFP-BNS-UU)