Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase viha EKRE vastu on suuresti isiklik, perekondlik või rahaskandaalide taustaga

-
19.01.2023
Peaminister on üheaegselt nii hirmul kui ka ülbe.
© Uued Uudised

Reformierakond välistab taas EKRE võimaliku koalitsioonipartnerina ja selles on suur roll Kallase poliitpesakonnal, kellel on rahvuskonservatiivide vastu isiklik viha.

Enne eelmisi Riigikogu valimisi oli Reformierakonnas väidetavalt tiib, mis pidas võimalikuks kolme parempoolse erakonna, RE, EKRE ja Isamaa valitsusliitu, kuid see seltskond tõrjuti Kaja Kallase erakonna esimeheks saades kiiresti kõrvale. Praegu sellist tiiba vist enam pole, sest EKRE on endiselt rahvuslik ja konservatiivne, aga Reformierakond on liberaalses ruumis kõvasti vasakule kaldunud ja muutunud varem pisutki rahvuslikust erakonnast lausglobalistlikuks parteiks – neid ühisosi, mis olid veel 2019. aastal ehk olemas, lihtsalt enam pole, maailmavaade on kahel erakonnal liiga erinev.

Kaja/Siim Kallase võimutsedes aga välistatakse EKRE-t suuresti isiklikel põhjustel – EKRE on nõudnud Siim Kallase kümnemiljoniafääri, VEB Fondi ja Skandinaavia pankade rahapesu uurimist ning need Reformierakonna “pärispatud” panevad paika, et poliitoravad lähevad koalitsiooni ainult nendega, kes neid teemasid ei puutu.

Lisaks on Reformierakonna eliidis tugevalt esindatud endine nõukogude nomenklatuur (Siim Kallas, Andrus Ansip) ja see seltskond ei saa EKRE-ga koostööd teha, sest rahvuskonservatiivid nõuavad desovetiseerimist, NLKP poliitika (venestamine, võõrtööjõud endisest NLiidust jpm) lõpetamist, poliitikute vastutust oma tegude eest – sellega ei saa “endised” kuidagi nõusse jääda.

Maailmavaade on üks asi, mis eraldab EKRE-t ja Reformierakonda, kuid sama tugev on see taak, mis on poliitoravatel minevikust kaasas, alates NLKP-st ja lõpetades rahaskandaalidega. Kaja Kallasega on lugu sama, mis oli Keskerakonna ja Savisaarega – kuni ta on Reformierakonna eesotsas, on teistel erakondadel juba raske poliitoravatega suhelda.

Uued Uudised