Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kalle Grünthal Reformierakonnale: kui te ei oska elektrihinda alla tuua, siis minge võimu juurest minema!

-
19.01.2023
Kalle Grünthal

Kui Reformierakond hakkab rääkima elektrienergiast, siis on see omamoodi anekdoot. Võiks isegi naerda, aga see elektrienergia anekdoot mõjutab tegelikult ju meie kõikide rahakotti.

Ettevõtted lähevad iga päev kinni. Igapäevaselt sulevad oma loodut, inimesed on hädas, ei jõua maksudega hakkama saada.

Peaminister Kaja Kallas ütleb, et oi, me oleme inimeste toetamises kõige paremad. Seda on paha kuulda.

Reformierakond ütleb samas, et me ei saa midagi teha, et elektri hinda alla viia. Miks ei saa? Saab küll, aga puudub tahtmine lihtsalt. Soov on hoida elektri hinda kõrgel, et selle pealt kasu teenida.

Ja mismoodi rahvast on petetud nende roheenergiajaamadega, ostke päikesepaneele, tehke hüdroenergiat, tuuleenergiat ja nii edasi. Nüüd selgub tõsiasi, et inimesed, kes investeerisid sinna, istuvad, näpp suus, sest nad ei saa aidata kaasa rohepöördele.

Kolm kilovatti elektrienergia suurendamist, maksab 24 miljonit eurot. Septembrikuust saadik küsin Riina Sikkuti käest, anna mulle arvestus. Sellel aastal tegi mulle Riina Sikkut üllatuse Euroopa Liidu asjade komisjonis: „Tead, Kalle, mul on vastus käes, see ei olegi 24 miljonit eurot, see on hoopis 18 miljonit eurot.“ Püha jumal! Küll see ettevõtja, kes tahtis kolm kilovatti suurendada, on õnnega koos!

Või teine juhus. Üks härra kirjutas, et soovis oma maakodu juurde ehitada 50-kilovatise päikesejaama ja tegi möödunud aasta juulis liitumistingimuste saamiseks taotluse. Ja vastuse kohaselt tuleb maksta koos käibemaksuga umbes 5,5 miljonit eurot pluss jaama enda ehitusmaksumused, et jaama tööle saada. No mis sa oskad öelda? Soovin edu sellise tegevuse ees!

Tegelikult ma juhin tähelepanu, et sellised košmaarsed liitumistasud tekkisid just Reformierakonna valitsemise ajal. Aga eesmärk on selge – takistada kunstlikult uute rohepöörde vaimus olevate elektrijaamade turule tulekut.

Öelge, millal näiteks 24- või 18-miljoniline kulu, ära tasub. Siin ei piisa kahest sajandist.

Mäletate, milline oli elektrihind siis, kui Eesti Konservatiivne Rahvaerakond oli võimul. Kolm kuni maksimaalselt kuus senti kilovati kohta. Nüüd ajas Reformierakond selle hinna nii kõrgeks tänu börsile ja siis kinnistati inimestele universaalteenus, millega nad nagu raudnaelaga on pandud palgi külge kinni, et ei saaks odavamat elektrienergiat tarbida.

Praegu mängitakse selle peale, et börsihind on all. Inimesed ei pane suuresti tähele, et energia on kallis. Aga kui juhtub niimoodi, et Reformierakond saab valimistel võidu, siis universaalteenuse hinnad viskavad lakke, sest praegused hinnad kehtivad kuni 30. märtsini.

Kristen Michal ütles, et Reformierakonna valitsus ei saa midagi teha, et elektri hinda alla viia. Aga siis minge võimult ära! Eesti Konservatiivne Rahvaerakond teab, kuidas seda teha. Meil on näide olemas. Kui te tahate samasugust hinda tagasi,  tuleb valida ainult Eesti Konservatiivse Rahvaerakonda