Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peeter Espak: mehed jõuavad naistest rohkem tippu, sest nad on riskialtimad

-
21.01.2023
Kes jõuab tippu? Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Ühiskonnateadlane Peeter Espak kommenteerib sotsiaalministeeriumi tööala asekantsleri Ulla Saare avaldatud seisukohti ERR-is, mille kohaselt naiste juhitud ettevõtted pidavat olema kasumlikumad kui meeste juhitud.

“Siin peab olema nüüd sees küll mingi väga suur arvuline kala. Kui naiste juhitud ettevõtted olid 87% keskmisest kasulikumad ja meeste juhitud ettevõtted ainult 78% keskmisest kasumlikumad, siis sellise protsendi saamiseks peaks suur osa Fortune 500 ettevõtetest olema juhitud mittebinaarsete sootute CEOde poolt, kes pole ei mees ega naine.

“Kui aga lähtuda analüüsidest ja statistikast, siis näiteks Fortune 500 ehk suurimate USA tööstusettevõtete uuring näitas, et 2021. aastal olid naiste juhitud firmad 87 protsendil juhtudest keskmisest kasumlikumad. Meeste juhitud ettevõtetes oli see protsent 78. Arvud kõnelevad enda eest,” kirjutab Ulla Saar.

Proovisin saada sellest “uuringust” mingit selgemat ülevaadet ja selgus, et selle on teostanud IT-värbamisettevõte Frank Recruitment Group (oletatavasti turunduskampaaniaga seotult), kuid mingeid uuringuandmeid kuskilt ei leia. Autor tsiteerib üht briti pisiuudisportaali, kust leitava põhjal on alles võimalik leida viiteid ka uuringu teostajale. Samas on ka antud uuringut tsiteeriva paari briti lehe kohaselt ikkagi ära toodud, et ainult 39 juhti neist 500-st olid naised. Seega USA majandust peavad sellise tulemuse saamiseks juhtima valdavalt sootud või mingist muust soost juhid!

Üldiselt kinnitavad kõik uuringud ja statistika siiski tõsiasja, et meesjuhid või siis ärimehed on edukamad eelkõige seeläbi, et mehed on naistest riskialtimad – selle võrra väga suur kogus mehi ka hävib; samas jällegi tõuseb väike kogus ka tippu, kes vastava nn tipp-püramiidi juhtkohtadest enamiku endale saab.

Seega lahenduseks on naiste puhul eelkõige suuremate riskide võtmise käitumise soodustamine – “nahaalsuse” või “ülbuse” suurendamine. Ehk naised peaks hakkama võtma suuri eraelulisi ja ärilisi riske võrreldavalt meestega, valdav osa nagu ka meeste puhul kukuks totaalselt läbi ning häviks, aga seetõttu jõuaks pisike kogus proovinutest nn kõik mängu pannutest omakorda ka tippu. Kas selline isiksusemuutus on aga saavutatav kvootide läbi? Ning kas see on mistahes olukorras üldsegi “hea”?”

Allikas: sotsiaalmeedia