Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Prantsusmaa kaotab Aafrikas kiiresti oma koloniaalajast pärit mõju

-
22.01.2023
Must Aafrika ei taha enam Macroni-Prantsusmaad.
© Scanpix

Kui Eesti saatis oma kaitseväelased Malisse, räägiti põhjendustena igasuguseid jutte, alates inimkaubanduse ja migratsiooni tõkestamisest kuni liitlassuhete tugevdamiseni Prantsusmaaga – see näitab, et Eesti poliitikud ei vaagi asju täiesti läbi ja satuvad nii poliitilistesse tõmbetuultesse. Üks on siiski selge – meie liitlane Prantsusmaa kaotab Aafrikas mõju ja tema koloniaalsõdadega pole vaja kaasa minna.

Burkina Faso sõjaväeline režiim teatas sel nädalal Pariisile, et soovib riigis paiknevate Prantsuse vägede lahkumist kuu aja jooksul, edastas laupäeval Burkina riiklik uudisteagentuur AIB.

“Burkina Faso valitsus denonsseeris kolmapäeval lepingu, mis on alates 2018. aastast reguleerinud Prantsuse relvajõudude viibimist riigi territooriumil,” ütles AIB, lisades, et prantslastele anti kuu aega lahkumiseks.

Üks valitsusele lähedal seisev allikas ütles, et võimud kutsusid “Prantsuse sõdurite lahkumisele lühikese aja jooksul”.

Prantsusmaal on sõjaväehunta võimu all olevas Burkina Fasos 400 eriüksuslast võitlemaks islamimässuliste vastu, kuid kahe riigi suhted on viimastel kuudel halvenenud.

Hunta, mida juhib kapten Ibrahim Traore, haaras võimu mullu septembris. Prantsuse üksused lahkusid Malist eelmisel aastal, kui 2020. aastal võimule tulnud hunta kaldus Venemaa poole. Ka Burkina Fasos on pärast sõjaväelist riigipööret räägitud suhete taaselustamisest Venemaaga.

Eestil on praegu esile kerkimas hoopis teine mure – kuna Venemaa tugevdab oma mõju Aafrikas, võib sealt lähtuv majandusmigratsioon paisata siia mustanahalisi, kellel on kodumaalt kaasas positiivne suhtumine Venemaasse, kuid kes tormavad nagu venelasedki pigem Lääne lihapottide poole. Aafriklastega seoses on ka see oht, et siia saabuvad “tudengid” võivad olla islamismist nakatunud.

Lääs on juba paljudes Kolmanda maailma piirkondades mõju kaotanud, sealhulgas näiteks Afganistanis, ja üheks põhjuseks on kahtlemata see, et sinna ei viida mitte tõelist, vaid “liberaalset” demokraatiat koos vikerkaarelippudega, mis ässitab rahvad Lääne vastu (Kabuli saatkonna juures lehvis viimase hetkeni homolipp). Veel hullemaks teeb asja see, et selle koha võtab üle kuritegelik Venemaa. (STT-BNS-UU)