Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

MTÜ Slava Ukraini juhtkond ei registreerinud tehtud muudatusi äriregistris, ka ei kattunud palgafond ja töötajate arv

-
22.01.2023
Slava Ukraini endine eestvedaja Johanna-Maria Lehtme
© Riigikogu

Artiklis “Eesti 200 ridades kandideeriva Ukraina-abistaja MTÜ-s ulatuvad kuupalgad 4600 euroni”, mis põhines portaali teatmik.ee infole, ilmnes eksitus, mis viitab MTÜ enda lohakusele andmete edastamisel nende muutmiseks – MTÜ juhtkond ei ole tegelikkuses tehtud muudatust äriregistris registreerinud ja teiseks ei vasta tõele III ja IV kvartalis kirjeldatud palgafondide ja töötajate arv, mis www.teatmik.ee on selle MTÜ infole tuginedes avaldanud. Olgu märgitud, et sellest segadusest tekkinud väärtõlgendus levis kulutulena ka sotsiaalmeedias.

MTÜ nõukogu liige Ilmar Raag selgitab oma Facebooki leheküljel jagatud postituses, et leheküljel teatmik.ee on kaks olulist viga.

Ilmar Raag: “Uued Uudised avaldasid teate, mille kohaselt MTÜ Slava Ukraini kuupalgad ulatuvad 4600 euroni. Paraku ei saa ma selle valeinfo puhul süüdistada otseselt häid EKRE kolleege, sest lehekülg www.teatmik.ee on tõepoolest taolised numbrid ilmarahva ette toonud.

MTÜ Slava Ukraini nõukogu liikmena pean aga reageerima. Teatmik.ee informatsioonis on vähemalt kaks olulist viga. Esiteks ei vasta seal juhatuse liikmete nimed tegelikkusele, sest augustis 2022 toimusid muudatused. Tuhka pähe raputades võin vaid öelda, et MTÜ juhtkond ei ole tegelikkuses tehtud muudatust äriregistris registreerinud. Ja see on muidugi vormiline viga, aga see ei puuduta peamist probleemi. Nimelt, teiseks aga ei vasta tõele III ja IV kvartalis kirjeldatud palgafondide ja töötajate arvu numbrid. Kõige jämedamaks läheb vale IV kvartalis, kuhu on alles jäetud eelnevas kvartalis 7 töötaja palkadest makstud maksude summa, aga see on jagatud 2 töötaja peale.

Reaalsus on see, et Johanna-Maria Lehtme neto töötasu jääb alla 2000 euro. /…/

P.S. Jah, ma võtan vastu Uute Uudiste faktivea vabanduse ja usun, et ka teatmik.ee ei ole tegelikult pahatahtlikult infot moonutanud. Kõige rohkem jätab see segadus mingi tööõnnetuse mulje.”

Kui ka mittetulundusühingu nõukogu liige Ilmar Raagi nendib avaldatud andmete ekslikkust ja seda, et MTÜ juhtkond ei ole muudatusi äriregistris registreerinud, siis kindlasti peaks Slava Ukraini oma tegemisi edaspidi hoolikamalt jälgima, et raamatupidamuslik valeinfo ei teeks Ukraina abistamisele karuteenet, mis on niigi hell teema.

Ka kommentaatorid on öelnud, et “Hoidke andmed korras, siis ei teki ühtegi kõlakat ega kaksipidi mõtlemist”, “Antud andmed on võetud maksuameti kvartali maksude andmetest. Kuna seal on olemas kõigile kättesaadavalt algandmed, võiks üle vaadata, kas viga on juba algandmetes või on viga teatmiku andme töötluses” ja “Üks probleem on ilmselt selles, et Äriregistris ei ole tehtud muudatusi, mis vastavad organisatsioonis tehtud muudatustele.”

Annetustega tegelevad organisatsioonid võiksid võimaluste piires hoiduda palgalistest ametikohtadest, sest kuigi ka vabatahtlikud vajavad toetamist, on see ala annetusraha kasutamise suhtes eriti tundlik. Näiteks EKRE poliitiku Anti Poolametsa juhitav MTÜ Ukraina Eest tegutseb vabatahtlikkuse alusel ega maksa kellelegi palka.

 

Uued Uudised