Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: piirideta vabadus lolluste levitamiseks

-
23.01.2023
Ajakirjanik Andres Raid.
© UU

Inimese leidlikkusel ei näi piire olevat ja kahju, et selle „leidlikkuse“ vilju levitatakse suisa peavoolus, ehkki – mida aeg edasi, seda ilmsemaks see tendents kipub muutuma.

„Delfi“ avaldas üleilmse ravimitööstuse siinse haru avalikkusega suhtlemise juhi teksti, mis on kindlasti heast tahtest kantud, kuid… Loeme: „Peeter I tahtis hirmsasti sõda pidada, aga tema näpud olid põhjas. Kust raha saada – ikka maksudest. Padja- ja habememaks olid vist Peeter I kurikuulsaimad raha kogumise viisid“.

Habememaks. Selline asi oli tõesti olemas, kuid selle kehtestamise põhjuseks ei olnud rahapuudus. Peeter hakkas teadupärast Vene impeeriumit nö „euroopastama“, mis tähendas seda, et kõik pidi olema nagu Euroopas. Siiani oli Venemaal tugevasti Aasia maik man ja selle üheks ilminguks oli ka habe, mis servapidi ka islamit ja kaugemaid idausundeid esindas. Selleks maks kehtestatigi, et selle sotsiaalse suunitlusega mehhanismi ja administratiivse surve abil omandada ka väliselt euroopalikum välimus ja hakata üha vähem ka väliselt meenutama kasvõi „kasimata mongoleid“.

Padjamaks on aga maks, mida vähemalt Venemaal pole kunagi eksisteerinud. Ilmselt on teksti autor kas ise leiutanud (tõlkinud) või on kuskilt selle „leiutise“ avastanud ja ära kasutanud. Tundub vähemalt nii, et aluseks on võetud tõepoolest Peetri kehtestatud „podušnõi nalog“, mis küll kõlab kui „poduška“ (padi v.k.). Antud juhul on aga kasutusel olnud sõna „duša“ (otsene tõlge hing, eesti keeles on tuletis näiteks „hingekirjas“, külas elas 10 hinge) mis tähendas inimest. Ja tõde tulebki välja – Peeter I kehtestas mitte padja, vaid isikumaksu ja see on täna kasutusel üle maailma.

Ühe toreda keelelise konstruktsiooni pakuks veel välja. Tänane press toob ära Margus Tsahkna väljaütlemise: „VARIVALITSUS | Margus Tsahkna: Eestis peab tekkima laskemoona ja relvade tootmise võime“.

See toob meelde Gruusia surematu toosti – kord tahtsin autot osta, aga raha polnud. Siis sain raha, aga autot polnud saadaval. Joogem selle terviseks, et meie võimed ja võimalused ikka koos käiksid!

Tsahkna teksti suhtes tekib ju küsimus, et mida me selle palja võimega tegema hakkame?! Võime on, aga pole ei tahet, ei moona ega inimesigi, kes selle „võimega“ varustatuna Hašekit appi võttes esimese marsipataljoniga rindele sooviksid sõita…

Andres Raid