Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge: „Nii ei võida me eestlasi Soomest tagasi“

-
24.01.2023
Jaak Valge

Soomes elab püsivalt üle 50 000 eestlase, lisaks pendeldab mitukümmend tuhat töörändajat Eesti ja Soome vahet. Kesk- ja Põhja-Soomes, isegi 100 km Helsingist (näiteks Salos) maksab korralik ridaelamuboks umbes poole vähem kui Tartus või Pärnus (70 000 vs 140 000), rääkimata Tallinnast.

Eesti ei ole aga veel kaugeltki Soomele järele jõudmas sotsiaaltagatiste ega sissetulekute poolest. Peamiseks naasmise takistuseks ongi Eesti madalam töötasu. See aga ei kasva piisavalt kiiresti, kuna alates 2017. aastast on Eestisse hoogsalt imporditud odavtööjõudu Ukrainast ja Venemaalt. Samas on inflatsioon Eestis poole kõrgem kui Soomes (detsembris 2022 Eestis 17,5, Soomes 8,8%), paljud asjad maksavad Eestis juba rohkem kui Soomes.

Seega on paratamatuks järelduseks, et tööeas eestlastel on üha vähem võimalust Soomest tagasi pöörduda. Nad tulevad heal juhul siis, kui neil on Soome pension välja teenitud.

Praeguste tingimuste jätkumisel, mil Töötukassa andmetel on meil üks vaba töökoht seitsmeteistkümne töötu kohta, ning majanduskriis süveneb, võib oodata pigem, et kaotame Soomele üha uusi tööealisi eestlasi.

Järeldus: poliitikat tuleb muuta.

 

Jaak Valge, Riigikogu liige