Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Peaminister hoidus eestlaste ja venelaste vahel viha õhutava siseminister Läänemetsa küsimust puudutamast

-
25.01.2023
Hirm Putini ees.
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis küsis EKRE saadik Helle-Moonika Helme peamister Kaja Kallaselt hinnangut siseminister Lauri Läänemetsa jutu kohta venekeelses meedias, kus too õhutab selgelt rahvustevahelist viha, sealhulgas ka Reformierakonna ja sotside endi valitsuspartnerile Isamaale viidates. Peaminister aga ei võtnud vastuses isegi mitte Läänemetsa nime suhu, vaid hämas niisama Narva tanki ümber.

Helle-Moonika Helme küsimus kõlas: “Praeguses väga kriitilises olukorras, kus põhimõtteliselt diplomaatilised suhted Venemaaga on sisuliselt katkestatud, pinged on eskaleerunud, olukord on plahvatusohtlik, on teie valitsuse siseminister Lauri Läänemets andnud venekeelse meediaväljaandele RUS Delfi paar päeva tagasi intervjuu, kus ta õhutab täiesti vastutustundetult vaenu rahvaste vahel ja inkrimineerib eestlastele soovi venelasi läbi peksta, rääkides eestlastest kui löömameestest ja terroristidest, ning tuues siinkohal veel sisse Narva tanki teema. Siseminister arvab, ma tsiteerin Delfit: venitada tanki teisaldamisega ei tohtinud. Ja kuulake nüüd järeldust, ta väidab: vastasel juhul oleks võinud olukord muutuda katastroofiliseks, EKRE ja Isamaa oleksid kindla peale ajanud sinna kokku eestlasi ja kui pinge kasvaks, soetaks mõni “õige eestlane” kindla peale lõhkeainet ja üritaks seda tanki õhata. Me oleme kõiki neid stsenaarium juba näinud – väitis Läänemets.

Siseminister lisas intervjuus veel, et EKRE, Isamaa ja Reformierakond räägiksid seejuures, et kõik venelased on halvad ning tsiteerin: osaliselt sotside roll seisnebki selles, et mitte lubada venelaste läbipeksmist. Ja edasi Läänemetsa sõnadega: meie lauale ju kogu aeg lendavad kaustad ideedega, kuidas veel saaks tugevdada Eesti rahvuslikku eneseteadvust, sealhulgas näidates teisest rahvusest inimestele nende koha kätte. Meil oli tõesti palju selliseid ettepanekuid valitsusele koosolekutel – tsiteerib RUS Delfi Läänemetsa sõnu.

Läänemetsa seisukohti nimetatud intervjuud on juba märgatud ka Venemaal, kus ammu muuseas oodatakse võimalust oma kaasmaalasi kaitsma tulla. Kas jagate Läänemetsa seisukohti või pigem peaksite selliste väljaütlemiste, vaenu õhutamise eest oma valitsuse siseministri tagasi kutsuma, kes põhimõtteliselt mängib Kremlile võimalusi, mida on ammu oodatud?”

Kuna Kaja kallas väitis, et tema venekeelset meediat ei loe, jätkas Helle-Moonika Helme: “Te ise annate venekeelsele meediale raha ja ei loe seda, kuigi teie siseminister õhutab seal just nimelt rahvusvahelist vaenu. Siseminister maalis venekeelses intervjuus vene toimetusele sellega seoses eestlasi veel ka Stockholmi jõukude suguste vägivallatsejatena ja terroristidena, ja seda venelaste suunal. Ja kui me sisemist rahu taotleme, aga teie oma siseminister seda sisemist rahu lõhub, siis noh, ma ei tea, te peaksite ikka mingi seisukoha võtma.”

Kaja Kallas seisukohta ei võtnud, kuigi Läänemets süüdistas ka Reformierakonda. Hiljem esinenud välisminister Urmas Reinsalu nimetas aga Läänemetsa intervjuud rõvedaks, vastutustundetuks ja provokatiivseks.

Allikas: stenogrammid