Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Kaja Kallas valetas Riigikogule, et tema valitsus makse ei tõsta, samas aga on ta heaks kiitnud põhjaliku maksutõusu tulevikus

-
25.01.2023
Valetav Kaja Kallas.

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis tõusis päevakorda ka heitkoguse ühikutega kauplemise süsteem ETS2, mis seab Eesti inimesed ja ettevõtted väga raske koormuse alla, kuid peaminister Kaja Kallas eitas selle mõju meie kõigi rahakotile.

“Te ütlesite siinsamas Riigikogu saalis, et lugege mu huultelt: maksud ei tõuse. Aga me näeme, et praegu meil on CO2 kvoodiga maksustatud energeetika, metalli- ja keemiatööstus, aga Euroopa Liidu uute kokkulepetega luuakse heitkoguse ühikutega kauplemise süsteem ETS2, kus ka transpordile ja põllumajandusele tulevad need kvoodid, mille kulud tuleb lõpuks kanda tarbijatel ehk Eesti inimestel, kellele kallinevad transport ja toasoe, ja seda mitte vähe. Ja Eesti tarbijale tulevad lähiaastad topelt valusad, sest diislile  ja bensiinile kehtib meil juba praegu Euroopa keskmisest kõrgem maksumäär ja maksame ka juba pikemat aega elektriarvetega kliimamaksu, ilma seda niiviisi nimetamata. See tegelikult on kõik kirjas jällegi ajakirjanduses, mida te ei loe. Sellest on kirjutanud Postimees 21. detsembril pealkirjaga, et Eesti tahab hüppeliselt tõsta bensiini ja toasooja hinda. Kuidas selle asjaga on: kas õigus on Postimehel, kes kirjeldab selgelt, milliseid uusi makse ja maksutõusu meil on oodata, või teil, kes te siinsamas saalis käskisite enda huultelt lugeda, et maksud ei tõuse?” küsis Helle-Moonika Helme.

Varjatud makse eitav Kaja Kallas teatas, et ta loodab tulevikutehnoloogiatele ja väitis, et CO2 hind ei puutuvat üldse asjasse: “Kas ma saan seda kinnitada teile igavesest ajast igavesti, et maksud ei tõuse? Seda ma aegade lõpuni kindlasti ei saa, sest ei ole ka mina valitsuses aegade lõpuni. Nüüd, mis puudutab seda väidet CO2 maksustamise kohta, siis kui me räägime sellest, et see ETS laieneb ka hoonetele, transpordile, siis need kokkulepped on alates 2027. aastast. See ei tähenda homme ja see ei tähenda seda, et need hinnad tegelikult tõusevad. Lihtsalt sellel põhjusel, et selleks ajaks on võetud kasutusele palju uusi tehnoloogiaid, selleks ajaks on hoonete soojustamisega, energia kokkuhoiuga väga palju tööd tehtud. Ja tegelikult CO2 hind ei puutu mitte kuidagi asjasse. See on hirmutamine.”

Selle peale võttis sõna Martin Helme: “Te rääkisite küll ennast mitmekihiliselt sisse. Kõigepealt, kui te ütlete, et teie valitsuse ajal maksud ei tõuse, siis selle ETS2 süsteemi kokkuleppimine toimuski teie valitsuse ajal. Eriti mage on see, et te teete 2027. aastal võimulolevale valitsusele sellise kingituse, aga kokku lepiti see teie valitsuse ajal. Ja kui te ütlete, et me oleme jube eesrindlikud ja kiidate, et kahe aasta jooksul olete juhtinud ettenägematutes kriisides Eestit, siis ma saan aru, et teie vaade asjale on üks, aga meil kõigil teistel on sellele asjale teine vaade. Eesti on ikkagi selles kriisis olnud Euroopa üks kõige halvemini hakkama saanud riik, kus on kõige suurem ostujõu ja tööstustoodangu langus olnud terves Euroopas, kõige suurem hinnatõus olnud terves Euroopas, ja tööpuudus kasvab, nii et mühiseb.

Ja kui me räägime sellest inflatsiooni põhjusest, siis selleks ongi seesama rohepööre. Selle rohepöörde lahutamatu komponent on nii-öelda kliimamaks ehk CO2 komponent, mida me maksame kõik praegu oma elektri- ja kütusearvetega. Nüüd te tahate seda laiendada metsandusele, põllumajandusele, maanteetranspordile veelgi rohkem, kui ta praegu on, ja samuti kodusoojale. See kõik teeb pööraselt kallimaks. Kui teie meelest praegu on kõik hästi, inimestel ei olegi mingit muret ei elektriarvetega, ei soojaarvetega ega transpordiarvetega, siis muidugi on tore seda rohepööret jätkata ja seda CO2 maksu laiendada. Aga selle CO2 maksu laiendamise otsuse olete teie ära teinud ja see on sisuliselt maks. Nii et te olete meile siin Riigikogu ees suu sisse valetanud oma huultega.”

Allikas: stenogrammid