Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme Kaja Kallasele: teil on pikk ja kuulsusrikas ajalugu Eesti huvide reetmisel suhetes Venemaaga

-
25.01.2023
EKRE esimees Martin Helme.
© Uued Uudised

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis võttis EKRE esimees ja Riigikogu aseesimees Martin Helme tugeva kriitika alla peaminister Kaja Kallase ja Reformierakonna kaitsepoliitika ja suhted Venemaaga.

“Meie erakond on alati teadnud, et Venemaa on Eestile eluohtlik riik. Me teadsime seda juba aastatel 2007 ja 2008, kui teie erakonnakaaslane Jürgen Ligi saatis laiali sõjaväeluure ja selle tagajärjel Deniss Metsavas ja Herman Simm tegutsema said hakata. Teadsime seda aastal 2012, kui Ligi tahtis laiali saata ajateenistust. Samal aastal tegelesid Urmas Paet ja lapspornopiltnik Marko Mihkelson Eesti ja Vene viisavabaduse reklaamimisega. 2014. aastal tegi Urmas Paet loovutusliku piirilepingu Venemaaga. Teil on pikk ja kuulsusrikas ajalugu Eesti huvide reetmisele suhetes Venemaaga. Ja sellest taustast lähtudes ei olegi ju võib-olla üllatav, et te olete teinud nüüd viimase aasta jooksul terve rea otsuseid, mis on Eesti kaitsevõimet kahjustanud.

Te olete sisuliselt relvitustanud Eestit, andes ära kogu meie kahurväe, 120-sed, 155-sed kaugtulerelvasüsteemid, olles ära andnud ka muid relvasüsteeme. Meil ei ole enam üldse laskemoona. Nüüd te plaanite saata sada meest Iraaki, sel ajal kui meie piiri taga käib jutt sellest, kuidas kohe tullakse Eestile kallale. Ja selle kõige leevenduseks te räägite, kui palju raha te olete kulutanud riigikaitsele ja kuidas me saame uued ja paremad asjad tagasi. Mina ei tea, millal need uued ja paremad asjad tagasi saame, aga neid praegu ei ole. Fakt on see, et Eestil on täna vähem – Eestil endal, mitte me ei räägi nendest liitlaste asjadest, mida siia ka kõik ei ole veel jõudnud, mida on lubatud alles –, aga Eestil endal on tänasel päeval vähem relvi ja laskemoona, kui oli aasta tagasi, vahetult enne Venemaa sissetungi Iraaki. Miks te kahjustate Eesti kaitsevõimet ja miks te selsamal taustal kogu aeg esitlete ennast veel sõjaprintsessina?”

Lisaküsimusena jätkas Martin Helme: “Saan aru, et see ei jõudnud kohale, aga ma proovisin oma küsimuses seda ka rõhutada, et hange ei ole relv. Hange ei tähenda, et meil on midagi ladudes. Jah, on mõned üksikud näited sellest, et meil midagi on. K9-d, need ostud, need otsused, need hanked tehti aastaid tagasi ära, need jõudsid meile siia pärast seda, kui me olime kolm-neli aastat tagasi selle otsuse teinud, ja neid on ju vähe. Me oleme ära andnud palju suurema koguse. Ja muidugi oma jutuga jälle läksite sassi, kui ma ütlen, et meil ei ole laskemoona, siis te ütlete, et on küll, aga 155-millistel ei olnud laskemoona. Tegelikult siin miski ei klapi. Samamoodi nagu ei klapi see, et veel aasta tagasi te eitasite, et Eestil üldse on vaja õhutõrjet. Tänaseks päevaks otsus on tehtud, aga mitte midagi edasi ei ole juhtunud.

Aga ma küsin teisel teemal ka natukene. Sõjaprintsessiks on teid kutsutud, mitmeid erinevaid auhindu te olete selle eest saanud, et te oskate lääne meedias ilusti rääkida. Ja korduvalt olete väljendanud seisukohta, et Eesti on sõjas. Eelmise nädala valitsuse konverentsil suutsite te lausa mõne lause jooksul kolm erinevat väidet välja käia: Eesti on sõjas; teiseks, me valmistume sõjaks; kolmandaks, seoses Nursipaluga, me valmistume selleks, et sõda ei tule. Mina, ükskõik kuidas ma pingutan, ei suuda neid asju korraga klappima panna. Eesti, esiteks, minu meelest tuleks üle rõhutada, ei ole sõjas, ja minu meelest tuleks üle rõhutada seda, et iga Eesti valitsuse ja valitsusjuhi ülesanne peaks olema töötada palehigis selle nimel, et tõepoolest Eesti kunagi ei satuks sõtta, sest kui Eesti satub sõtta, siis see on meil rahvuslik katastroof. Aga ma saan aru teie järgmisest lausest, et me ikkagi valmistume sõjaks, et see on teie plaan, sest see ju aitab Reformierakonna populaarsust tõsta, kui te hüsteeriat kütate. Ja kui te Nursipalust räägite, siis tuleb välja, et Nursipalu – mis on muidugi mitte Nursipalu või Nurispalu – on nurispidi tehtud protsessiga, siis seda te kasutate ettekäändena seal rullimiseks. Selle tõttu ma küsin, kellega kolmest Kaja Kallasest me räägime täna, kas sellega, kes on sõjas, see, kes valmistub sõjaks, või see, kes sõda ära hoiab?”

Täpsustavalt võttis sõna ka Mart Helme: “Lugupeetud Kaja Kallas! Eks poliitiku asi ongi juttu puhuda, mulli puhuda. See on jutt, see on mull, teil ei ole mitte mingit reaalset ettekujutust. Ja isegi Ukraina sõda ei ole teile seda ettekujutust suutnud luua, mis tähendab lahingutegevus, kui palju lahingutegevuses iga päev kulub laskemoona, kui palju lahingutegevuses hävitatakse olemasolevat tehnikat, varustust selle paari kahuriga, mis meil on, vist mingi 18 K9-t. Jumal hoidku, see on paari päeva küsimus, kui nad rivist välja lüüakse, kuskil saab laskemoon otsa ja nii edasi ja nii edasi.

Kas te annate endale aru, et Eesti on praegu olukorras, kus Venemaa ei tunnusta meid enam rahvusvahelise õiguse ja rahvusvaheliste suhete subjektina, vaid käsitleb meid rahvusvaheliste suhete objektina, territooriumina, millel ei ole suveräänsust ja millele Venemaal on ajaloolised õigused? Ja selles olukorras räägite te meile muinasjuttu, aga ei tegele riigikaitse tegeliku arendamisega, õppustega, massilise meeste õppustele kutsumisega, relvastuse muretsemisega ja meie liitlastelt koheselt, hangeteta, vajaliku varustuse muretsemisega. Muinasjutud meid ei aita! Ja teie olete muinasjutuvestja ja teie juhtimisel annate te Venemaale nii diplomaatilised kui ka sõjalised põhjused meie ründamiseks juba enne, kui Ukraina sõda lõpeb. Kas te saate sellest aru? Muidugi ütlete, et te saate, ja hakkate rääkima uusi muinasjutte, aga tegelikult te aru ei saa. Tegelikult me oleme ülihaavatavas olukorras ja te ei tee mitte midagi, et see olukord paraneks. Ja rääkida Kaitseväe juhatajast – Kaitseväe juhatajale võite kuppusid peale panna nii palju, kui tahate, ta on tühi koht.”

 

Allikas: stenogrammid