Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna valitsedes jääb korruptsioonivaba Eesti vaid unistuseks

-
31.01.2023
Kuidas on võimalik, et minister rikub seadusi, tekitab riigile kahju ja ei vastuta selle eest?
© UU

Kaja Kallase valitsedes on Eestit raputanud skandaalid, millesse on segatud ministrid ja prokurörid; keskerakondlik-sotsilikust Tallinna linnavõimust aga on saanud korruptsiooni sünonüüm.

BNS vahendab: “Transparency Internationali teisipäeval avaldatud 2022. aasta korruptsioonitaju indeksis püsib Eesti eelmise ja üldiselt ka viimaste aastatega võrreldes paigal, jagades 74 punktiga 14.-17. kohta Kanada, Islandi ja Uruguayga.

Korruptsioonitaju indeks hindab korruptsiooni taset avalikus sektoris ja poliitika kujundamises, tajutuna välisekspertide ja äriringkondade poolt. Tulemused esitatakse skaalal 0 kuni 100, kus 0 on viide kõrgele ning 100 madalale korruptsioonitasemele. Aastate jooksul ei ole keegi 100 punkti välja teeninud, kuigi Põhjamaade liikumine selle eesmärgi suunas on tuntav. Korruptsioonitaju indeks näitab, et enamik riike ei ole enam kui kümne aasta jooksul teinud korruptsiooniga võitlemisel edusamme või ei ole üldse saavutanud edu ning enam kui kaks kolmandikku riikidest on saanud alla 50 punkti 100-st.

Transparency International on sel korral sisulise teemana välja toonud korruptsiooni, konfliktide ja julgeoleku vahekorra. Korruptsioon õõnestab usaldust valitsuste vastu ja nende suutlikkust kaitsta avalikkust, põhjustades suurenenud julgeolekuohte. Teisest küljest loob konflikt võimalusi korruptsiooniks ja muudab valitsused vähem suuteliseks sellega tegelema. Seega kujutab korruptsioon endast ohtu riiklikule ja rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule, muutes korruptsioonivastased jõupingutused välis- ja sisepoliitika lahutamatuks osaks, seades esikohale läbipaistvuse, järelevalve ning kodanikuühiskonna täieliku ja sisuka kaasamise.”

Vaatame Eestit.

Haridusminister Liina Kersna tegi hankekonkursita riigile kahjuliku kiirtestihanke, kuid vastutust ei kandnud, vaid sai koguni kiita, et “tegutses operatiivselt”. Tegu oli võimupartei ministriga.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus, tuntud ka kui “autorollotaja”, rikkus Euroopa Kontrollikotta pääsemise reegleid, kuid pesti sellest puhtaks ja sai sooja koha kätte. Tegu oli võimupartei ministriga.

Skandaalne vaktsiinide hukkaminek soojustatud laos: mitte keegi vastutust ei kandnud, riik maksis kahjud kinni.

Riigikogu võimuparteilasest liige Marko Mihkelson sattus pedofiilaskandaali, kuid pääses terve nahaga ja kandideerib taas Riigikogusse.

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern on rikkunud mitmeid menetlustoiminguid, kuid pole selle eest vastutust kandnud.

Seda loetelu võib pikalt jätkata, kuid selge on üks: Eesti võimuringkondades on korruptsioon sügavalt sees, võimuolijad võivad teha mida iganes, vastutama nad ei pea ja karistada nad ei saa, nende tegude suhtes tekitatakse kohe ringkaitse.

Kõik korruptsioonijuhtumid on julgeolekuohuga, sest näiteks pedofiilse taustaga poliitikud on santažeeritavad. Reformierakonnal on lisaks veel terve hunnik rahaskandaale (VEB Fond, Skandinaavia pankade rahapesu läbi Eesti), mille otsad kaovad Venemaale.

Korruptsioonivaba Eestit lihtsalt ei ole.

Uued Uudised