Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Hea valimistava valvurid” lasid täis hea tõerääkimise tava

-
04.02.2023
“Hea valimistava valvur” delfilikus võtmes.
© Scanpix

Nagu arvata võiski, kujunes isehakanud “hea valimistava valve”, mida teevad poliitiliselt ja ideoloogiliselt ülelaetud ajakirjanikud, üheks parajaks uus-“faktikontrolliks”.

“Esikoht” on antud “Uutele Uudistele” MTÜ Slava Ukraini palganumbrite kajastamise eest, kuid “hea valimistava valvurid” on “unustanud” lisada, et portaal sai need andmed keskkonnast Teatmik.ee ja et MTÜ juhatuse liige Ilmar Raag võttis omaks eksituse, et vahepeal muutunud andmeid ei edastanud äriregistrile nemad ise, millest saigi segadus alguse.

Kui valvekoerad Anna Karolin ja Anna-Kaisa Oidermaa kedagi valeinfo levitamises süüdistavad, peaksid nad ka ise kajastama seda, kust nende poolt süüdistatav info sai. Selleks aga oli Teatmik.ee, mis tutvustab ennast: “Ettevõtete otsing, kontaktid, isikud, maksud, võlad, ametlikud teadaanded.” Lisaks ei maini nad ka seda, et asjaosaline MTÜ ise tunnistas, et eksituse aluseks oli nende tegemata töö.

Kõnealune viide tuli Uutele Uudistele vihjena, leidis Teatmik.ee-st kinnitust ja ei ole ju siiani selgust, kui palju MTÜ inimesed ikkagi palka saavad – Ilmar Raag küll ütles oma FB-postituses, et “Reaalsus on see, et Johanna-Maria Lehtme neto töötasu jääb alla 2000 euro”, aga Teatmik.ee-st nüüd MTÜ palku enam ei näe, on vaid tööjõukulud, ja üsnagi suured seejuures. Oma valijatele tuleb Lehtmel nagunii palganumber välja öelda, tõestamaks, et ta on annetuskeskkonnas ausaks jäänud.

“Valvekoerte” loo puhul tuleb kindlasti lisada, et negatiivse poole pealt said kolmanda koha nn peibutuspardid ehk “Kandidaadid peaksid avalikult teatama, kas nad asuvad valituks osutumise korral esinduskogusse või mitte”.

Peibutuspardid on seega negatiivne näide, aga samas lajatavad “valvurid”: “Samuti tunnustavad valimiste valvurid Mihhail Kõlvartit (Keskerakond), Urmas Klaasi (Reformierakond) ja Hendrik Agurit (Isamaa), kes annavad selge sõnumi selle kohta, et valituks osutudes nad riigikokku ei lähe.”

Kas see “valvuritele” endile rumal ei tundu: peibutuspardid on pahad, aga kui nad ise üles tunnistavad, et nad seda on, siis on nad toredad? Peibutuspartideks jäävad nad ikka, aga nüüd on nad “ausad” peibutuspardid.

Ja kas ongi seda klähvivat ideoloogilist kampa vaja selleks, et peibutusparte otsida? Need on olnud juba taasiseseisvumisest saati, kui Matti Päts tõi vanaisa nimega Isamaaliidule tohutud hääled, aga kolis ise kohe Patendiametisse tagasi, ja nüüdki on nad praktiliselt igas erakonnas.

Eraldi tuleb välja tuua kogu 4. koht, kelleks on Eesti Pensionäride Ühenduste Liit.

“Eesti Pensionäride Ühenduste Liit oli üks organisatsioone, kellele jagati katuserahasid, mis on näide avaliku raha suunamisest. Tallinna Kolmanda Nooruse Rahvaülikooli loengust „Kas ajakirjandus kajastab ainult tõtt?“ on näha, et enne valimisi esinevad ainult ühe erakonna kandidaadid.

„See on hea näide katuserahade temaatikast ja sellest, kuidas katuserahasid suunatakse isiklikest huvidest lähtuvalt või oodatakse nende eest vastuteenete sooritamist. Oluline polegi kokkulepe, vaid kuidas see paistab keskmise arusaamisvõimega kõrvalseisjale,“ kommenteeris Steven-Hristo Evestus.”

Kas keegi saab aru, milles Eesti Pensionäride Ühenduste Liitu süüdistatakse? On jutt mingist Tallinna Kolmanda Nooruse Rahvaülikooli loengust ja kuigi Steven-Hristo Evestus räägib kellesti keskmise arusaamisvõimega kõrvalseisjast, siis ega ei saa ka parema arusaamisvõimega inimene aru, milles pensionäride katusorganisatsioon süüdi on.

“Tegemist on teadliku valeinfo levitamisega, mis võib kahjuks inimestele pikalt meelde jääda,“ kommenteeris valimiste valvur Anna Karolin. /…/ “Seda tendentsi oleks põhjust kampaanias jälgida, et vältida teadmatusest valeinfo levitamist,“ lisas valimiste valvurite hulka kuuluv Anna-Kaisa Oidermaa. Ja nüüd panid nad ise käima valeinfo Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu kohta, “mis võib kahjuks inimestele pikalt meelde jääda”.

Kõik valvekoerakutsikad levitasid väärinfot ka oma kokkuvõttes päris omajagu. Lisaks on küsimärgi all nende endi moraalne tase – peibutuspart Kõlvart sai kiita selle eest, et “valvurite” meeleheaks ennast süüdi tunnistas, aga lõppkokkuvõttes toob ta ikkagi Keskerakonnale oh kui suure häältesaagi.

Muide, kogu “valvurite” lugu EPL/Delfis saadavad reformierakondlaste Hele Everausi ja Urmas Klaasi valimisreklaamid, mis justkui kinnitavad, kust “valvurid” süüa saavad.

Ehk võtaks “valvurid” hea valimistava korras ette hoopis selle, kuidas saab peaministripartei tohutute hinnatõusudega Eestis rääkida sellest, et Eesti on “kindlates kätes”.

Uued Uudised