Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Majanduslangus jätkub

-
06.02.2023
Raha

Eesti majandus langes mullu viimases kvartalis kolm protsenti ning majandus langes pisut ka kogu eelmise aasta kokkuvõttes, näitab statistikaameti kiirhinnang. Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul langus tänavu esimesel poolaastal jätkub.

Kui eelmise aasta esimeste kvartalite majandustulemusega võib rahule jääda, siis aasta teine pool pööras selgelt langusesse, ütles Prisma hankedirektor Kaimo Niitaru.

“Viimane kvartal tõesti näitas, et värsketes toodetes eriti puu- ja juurvili, piim, värske liha, mis võib-olla kõige rohkem kannatas ka hinnatõusude tõttu, sai mahult suurema löögi,” rääkis Niitaru.

“Mis on kliendiuuringutest välja tulnud, et 64 protsenti inimestest on pidanud neljanda kvartali jooksul oma ostutarbimisi muutma. Vaatama, mida osta, mis hinnaga, otsitakse sooduspakkumisi. Ja 15 protsenti vastanutest ütles, et nad on üldse pidanud teatud kaubagruppidest loobuma,” lisas ta.

Ka statistika näitab, et jaekaubanduses langes müügitulu detsembris võrreldes eelmise aastaga seitse protsenti. Statistikaameti valminud kiirhinnangu järgi langes kogu majandus neljandas kvartalis kolm protsenti.

Tervikuna jääb Eesti majanduskasv tänavu napilt üle nulli, prognoosivad analüütikud.

 

Allikas: ERR