Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Helle-Moonika Helme Tõnis Lukasele: teie ministeerium on asunud looma süsteemi, mis aitaks nuhkida kodanike veendumuste järele

-
08.02.2023
Helle-Moonika Helme.
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis päris EKRE saadik Helle-Moonika Helme Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukaselt aru, miks tolle ministeeriumis töötatakse välja sõnavabadust piiravat “vihakõne korpust”.

“Eesti on põhiseaduse kohaselt iseseisev ja sõltumatu demokraatlik vabariik ja Eestis kehtib põhiseaduse järgi sõnavabadus. Paragrahv 41 ütleb, et igaühel on õigus jääda truuks oma arvamustele ja veendumustele. Kedagi ei tohi sundida neid muutma, kedagi ei saa veendumuste pärast võtta õiguslikule vastutusele. Ja paragrahv 42 ütleb ka, et riigiasutused ja nende ametiisikud ei tohi Eesti kodaniku vaba tahte vastaselt koguda ega talletada andmeid tema veendumuste kohta. Ja mida me loeme eile Eesti Päevalehest? Haridus- ja Teadusministeerium, riigiasutus, ja selle ametnikud on asunud loomarobotid, mis just nimelt Eesti kodanike vaba tahte vastaselt koguks erinevatelt meediaplatvormidelt inimeste avaldatud veendumusi ja väljaütlemisi. Ühesõnaga, teie ministeerium on asunud looma süsteemi, mis aitaks nuhkida kodanike tagant ja luurata nende sõnade veendumuste järele, eesmärgiga neid loomulikult tasalülitada ja isegi karistada, kui vihakõneseadus vastu võetud.

Et te ei ütleks, et avalikkus on millestki valesti aru saanud, siis eile kirjutabki Päevaleht: “Haridus- ja teadusministeerium kuulutas möödunud aasta lõpus teadus- ja arendustegevuse programmi raames välja taotlusvooru “Vihakõne korpuse loomine”. Eesmärk on luua eestikeelse vihakõne tuvastaja treenimiseks vajalik treeninguandmete korpus.” Tekste kogutakse eri infokanalitest, näiteks uudisteportaalide kommentaariumidest, sotsiaalmeediast ja foorumitest. Kas te päriselt ka saate aru, mida te teete või mida teie majas tehakse? Päriselt ka tolereerite seda põhiseadusevastast tegevust ehk et inimeste tagant nuhkimist?” küsis Helle-Moonika Helme.

Tõnis Lukas vastas, et “selle korpuse loomise eesmärk see, et digitööriistadel, ütleme lihtsas keeles, arvutil me soovime tulevikus eesti keele kasutamist ja et arvuti kõneleks meiega, tõlgiks, pööraks teisi keeli viisakasse eesti keelde. Nii et see on keeletehnoloogiline platvorm, mis aitab ära tunda, et arvutiprogrammid ei kasutaks edaspidi eesti keelena sobimatuid väljendeid, ja see on arvutiprogrammide treenimise jaoks vajalik korpus.” See pani Helle-Moonika Helmet täpsustama:

“Vaadake, nende ümbernimetamistega on meil ennegi siin nalja saanud küll. Kuna inimesed on haiged, siis tuleb haigekassa nimetada ümber tervisekassaks ja loota, et inimesed saavad sellest terveks. Töötukassa nimetatakse töökassaks ja loodetakse, et töötud saavad siis kõik tööle. Nüüd te tulete siin keerutama ja hämama, et teie ei tea asjast midagi ja et olete nagu valesti aru saanud ja et üldse tuleks see vihakõnekorpus kuidagi ümber nimetada. Aga fakt jääb faktiks. Tõesti, nagu te ütlesite, et arvuteid hakatakse koolitama tuvastama vihakõnet. Ja see ei ole ka mingi vabandus, et see nii ei saa minema ja see nii ei saa olema, sest me ei ole vihakõnet vastu võtnud. Euroopa Nõukogu sunnib meid juba 2008. aastast alates rikkuma Eesti põhiseadust ja võtma kodanikelt ära nende põhiseaduslikke õigusi, mida ma just küsimuse alguses kirjeldasin. Ähvardab meid trahvidega, kui me seda ei tee. Ja sellel ei ole midagi pistmist selle iseseisva, sõltumatu demokraatliku riigikorraga, mis on kirjas meie põhiseaduse esimeses paragrahvis.

Ikkagi ma küsin: miks te Eesti Vabariigi ministrina, Haridus‑ ja Teadusministeeriumi ametnikuna rikute põhiseadust, lubades sellise ilge, kohutava, jäleda roboti loomist, mingi üksuse loomist, mis töötab selle nimel, et ära võtta meie õigusi ja vabadusi, mille alusel hakatakse meie inimesi taga kiusama, ahistama, karistama, jälitama, nende sõnade ja arvamuste taga nuhkima, neid tasalülitama, tühistama, ära keelama, isegi vangistama, kui see vihakõneseadus vastu võetakse? Reformierakond on seda kogu aeg tahtnud teha. Maris Lauri tassis seda vihakõneseadust meile siia Riigikokku kogu aeg, sajal erineval moel. Teie, isamaaline inimene, nagu ma olen uskunud, ka põhiseadusest lugu pidav inimene, kas te tõesti lähete seda teed, et hakkate Eesti rahva arvamusvabadust, mis on põhiseaduslik õigus, vihakõnemalakaga peksma, sest Reformierakond, Euroopa Komisjon ja liberaalid seda nõuavad? Nad teevad seda ju ainult selleks, et oma poliitilisi oponente ja nendesuunalist kriitikat maha suruda ja elimineerida.”

Haridusminister Tõnis Lukase ükskõiksusest häiritud Martin Helme lisas: ” Ma olen väga häiritud sellest tuimusest, millega te suhtute oma haldusalas toimuvasse, ikkagi üsna radikaalsesse plaani panna tehisintellekt meid kõiki nuhkima, luua programm, mille alusel meelsust kontrollida. Ja seda makstakse kinni Eestis maksumaksja rahaga teie ministeeriumi eelarvest. See on võigas, see on põhiseaduse vabadusi jalge alla trampiv. Mind väga häirib kogu see heietus siin, et vihakõne ja vaenukõne on halvad asjad. Jaa, ma võin oma naha pealt rääkida, kui halb asi on see, kui inimesed ähvardavad sind kas Facebookis või kuidagi muud moodi tappa või midagi muud teha. See kõik on väga ebameeldiv. Aga meil on karistusseadustikus kirjas, kus on väga selgelt defineeritud, mis hetkest alates selline tegevus on kriminaalne, ja kui see on lihtsalt sõnad ja ärplemine, siis ta ei ole kriminaalne, sest et sõnavabadus nõuab seda, et me kõik, kaasa arvatud liberaalid, talume seda, kui meile öeldakse halvasti. See on vaba ühiskonna hind, mida me maksame. Kriitikat tuleb taluda, halvasti ütlemist tuleb taluda. Ja jutu keerutamine siin sellest, kuidas me kõik tahaksime piirata vihakõnet – tahaks, tahaks, selle jaoks tuleb alustada iseendast ja selle jaoks tuleb kõigepealt pöörduda progressivistide poole, kes kõike ja kõiki vihkavad. Teie asi ministrina on hoolitseda selle eest, et teie alluvuses olevad ametnikud ei saaks meile siin kontrabandina tuua tehisintellekti, kes hakkab meie meelsust kontrollima, ja hoolitseda selle eest, et selleks ei lähe sentigi maksumaksja raha.”

Allikas: stenogrammid