Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Aarne Mäe: poliitikud nagu rokkstaarid, meedia ahmib õhku

-
08.02.2023
Martin Helme tuur

“Jäi mulje, justkui polekski tegu poliitikute, vaid rokkstaaridega, kelle kontserdid on alati välja müüdud,” kirjutas Sakala reporter, kes jäi pärimusmuusika aidas EKRE esimehe Martin Helme valimiseelsel tuuril inimesi täistuubitud saali uksel suu ammuli vahtima.

„EKRE rokib,“ kingiti Eesti tulevase peaministrina välja hüütud Martin Helmele T-särk ja taustaks kõlasid legendaarse Tajo Kadajase aastakümnete taguse bändi Metallist kitarririfid.

Konservatiivsusele kalduv Postimehe vanemtoimetaja ja õppejõud Priit Pullerits andis edasi adekvaatse reportaaži Põltsamaa kultuurikeskuses peetud avaürituselt, kus ta jänkifännina oli sisse võetud ameerikalikust lähenemisstiilist, kus lavale imbunud suitsus välkus strobovalgus, lehvisid trikoloorid ja lava kohal hõljusid õhupallid.

Võrumaa Teataja nimetas „Päästame Eesti!“ egiidi all tuuritavat Martin Helmet tabavalt messiaks.

Alles eelnevatel päevadel olid samas „Kandle“ kultuurikeskuse saalis kõigest mõnekümnele inimesele kõhelenud peaminister Kaja Kallas ja kaitseminister Hanno Pevkur. Kõnelesid küll, aga ei kõnetanud, sest riigivalitsejad olid juba palju varem alustanud valest otsast.

Nüüd laulsid sajad inimesed käest kinni hoides üheskoos „Jää vabaks Eesti meri…“. Nagu ärkamisajal.

„Ma olen siin kultuurimajas käinud üle 30 aasta ja mitte kunagi pole siin nii palju rahvast olnud,“ rääkis üks proua pisarsilmil korraldajaid tänades. Tõepoolest, majas oli kaugelt üle neljasaja kagueestlase, andes tunnistust rahvuskonservatiivide populaarsusest sealkandis, üksiti pannes kahtlema avaldatud reitingutulemustes.

Kuid see kõik on vaid väline vorm. Tähtsam on sisu, millega Riigikogu kandidaadid Eestimaa erinevates nurkades rahvamasside ette astuvad. Kui kirjanik Loone Ots tõstab Tartus pea kohale vaimumõõga, millele on kirjutatud „Igavesti truu“, kui Rõuge vallajuht Mati Kuklane räägib kohalikele Nursipalust, kui Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison toob Viljandisse Brüsselis sündivad ajuvabadused ja kui rahvuslane Anti Poolamets põrutab puldis nagu Cato Vanem kunagi, siis see kokku on jõud, mis paneb inimesed mõtlema ning annab usku, et paljutki on selle jõuga võimalik muuta. Ja jõuõlaks ongi kogu see rahvas.

„Inimestel on mure tuleviku ja toimetuleku pärast. Selge on ka see, et nad on ärritatud, kuna valitsus valetab neile jultunult näkku,“ kõneles Martin Helme. „Minu sõnum oli lihtne: kui sa ei taha, et sind edasi vaeseks tehakse, kui ei taha, et sulle edasi valetatakse, kui ei taha, et korruptsioon edasi lokkaks, siis tuleb valida Eesti poolt ehk EKRE-t,” märkis ta „Meie oskame, tahame, julgeme tuua muutust, sest meie oleme oma rahva poolt! Eesti poolt!”

Rakverest pärit Laseri urgitsev saatejuht Marii Karell imestas kunagises kodulinnas seda sõud nähes oma moodsate prillide taga suuri silmi tehes, et küll EKRE-l peavad ikka kõvad sponsorid ja suur tiim olema, et sellist asja läbi viia. Vaeseke ei tea, et tegelikult pole kumbagi. Kõik on meie enda – kohalike ringkondade ja abiliste korraldatud, kus põhilise pintslitõmbe annavadki külalised – meie inimesed. Nii, et esimesest jahmumisest üle saanuna, võttis Karell end kohe kokku ja ässitas operaatoreid midagi „värvikat“ leidma.

Kumu levib ning Haapsalusse tuleb asja kaema Aktuaalne Kaamera ise. On põhjust, sest keegi ei mäleta viimastest aastatest selliseid poliitilisi kõnekoosolekuid, mida külastavad järjest täissaalid 300-500 inimesega. Sest sellist pole lihtsalt olnud. Ja see ei ole mingi püstijalakomöödia, vaid meie saatusi, meie tulevikku määrav elu ise.

Paraku ei olnud Postimees Gruppi kuuluv Lõuna-Eesti Postimees ega ka Virumaa Teataja leidnud võimalust kohale tulla. Nii Virumaa Teataja kui ka Tartu Postimees keskendusid aga Tartu tõrvikurongkäigul kohatud vuntsile, kes koledasti Anton Hansen Tammsaaret meenutas. Lisaks oli Virumaa Teataja sättinud oma esinumbrite debati täpselt samale ajale EKRE tuuriga Rakveres mõnisada meetrit eemal teatrikino eestoas, mistõttu EKRE esinumber Anti Poolamets pidi debatiga liituma enam kui tunniajase hilinemisega. Polnud ka hullu, sest selle debati vähesed külalised olid enamasti kandidaadid ise…

Ent Martin Helme ja EKRE kandidaatide tuuril on veel pooled kohad ees, kuid vast kõige emotsionaalsem võimalus oma rahvuskaaslastega õlg-õla tunnet kogeda avaneb juba vabariigi sünnipäeval Tallinna Vabaduse platsil toimuval romantilisel tõrvikurongkäigul.

 

Aarne Mäe, tuuri üks korraldajaid ja kandidaat Riigikogu valimistel