Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valge haridusdebatil: ühe kultuurikeskuse ehitamise asemel saab hulgale loovisikutele kümme aastat toetust maksta

-
09.02.2023
Jaak Valge

ETV eilset suurt erakondade haridusdebatti saatis tung erisustega arvestamise suunas, kuid suuremaid olemuslikke erimeelsusi debatt ei tekitanud.

ETV “Valimisstuudio” teises saates võeti luubi alla riigikokku pürgijate vaated haridusele, teadusele ja kultuurile. Debatis osalesid EKRE esindaja, ajaloolane Jaak Valge, Jaak Aab (Keskerakond), Kristina Kallas (Eesti 200), Liina Kersna (Reformierakond), Piret Hartman (SDE), Tauno Õunapuu (Parempoolsed) ja Tõnis Lukas (Isamaa).

Kõige enam kõneainet pakkus arutelus vene õppekeelega koolide eestikeelsele haridusele üleminek.

Jaak Valge sõnul eristuvad nad Isamaast selle poolest, kui palju võiks klassis venekeelse emakeelega õpilasi olla – kui nende osakaal ületab viiendikku, peaks olema klassis ka abiõpetaja. Ülemineku eelneva viibimise kirjutas Valge kolmele põhjusele. “Esiteks poleks olnud julgust, rahvuslikku vaimu ja rahvuslikku uhkust. Anname endale aru, kuidas praegu saame üle minna selle pärast, et taust on muutunud,” sõnas ta.

Veel soovitas Jaak Valge siduda rahastamise süsteem lahti aktsiiside laekumisest ja hasartmängumaksust. Lisaks tuleks rahastada kõrg- ja rahvakultuuri.

Debatti hinnanud žürii nentis, et seekordne debatt oli üks viisakamaid ja sisulisemaid valimisväitlusi, mida viimasel ajal on Eesti poliitikasaadetest näha ja kuulda saanud.

Jaak Valge aktiviseerus selgelt kõrghariduse murede arutelus. Ta suutis kõlama panna ka vähemalt kaks olulist dilemmat (kultuuriraha valamine betooni Tartusse ehitatava röögatu 90 miljoni eurose maksumusega süku näitel vs rohkemate vahendite suunamine loometoetustesse, samuti kultuuri lahtisidumine ebastabiilsetest rahastusallikatest nagu hasartmängumaks).

Tema hinnangul saaks ühe kultuurikeskuse ehitamise asemel päris hulgale loovisikutele kümme aastat toetust maksta.

 

Allikas: ERR