Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

KUULA JÄRELE | Mart Helme “Vikerraadios”: Eesti peaks sõjatehnikat hankima kiirkorras

-
15.02.2023
Laadime sisu...

Vikerraadio “Valimisstuudios” arutasid poliitikud riigikaitsega seotud teemade üle. EKRE aseesimehe Mart Helme sõnul peaks Eesti kiirkorras tegelema sõjatehnika hankimisega.

 

“Küsimus on praegu selles, et kust me saame seda, mida meil on vaja. Meil on vaja väga paljusid asju, alates laskemoonast ja lõpetades raskerelvastusega,” lausus Helme ja lisas, et sel teemal oleks vaja kiirkorras konsultatsioone Ameerika Ühendriikidega ning

Helme sõnul tuleks riigikaitsekulude katteks võtta riigikaitselaenu. “Eesti on andnud Ukrainale sõjalist abi oma kaitsevõime arvelt. See, mida on ostetud ja mida hangitakse ju asendab suures osas seda, mida me oleme ära andnud,” ütles Helme, lisades, et Eestile ei piisa vaid K9 liikursuurtükkidest, vaid relvastust on vaja veel juurde. “Meie iseseisev kaitsevõime peab olema tasemel, mis ei kuku kokku enne seda kui liitlased kohale jõuavad,” ütles Helme.

Debatis tuli jutuks ka Nursipalu. Mart Helme sõnul ei sea Võru maakonda raskerelvastuse ja NATO liitlaste toomine Eestit ja sealset piirkonda provokatiivselt tulejoonele, nagu kardavad Nursipalu harjutusväljaku laiendamise vastased. “Mida rohkem on meil siin vastutulistamise võimekust, seda rohkem hakkab teisel pool piiri see, kes mingeid operatsioone planeerib järele mõtlema,” ütles Helme.

Samas tõdes Helme, et sellisel kujul EKRE harjutusväljaku laiendamist Nursipalul ei toeta. “Me tahaksime selle protsessi uuesti algatada ja vaadata, kas seda on võimalik laiendada teistpidi, kolmandatpidi ja mis saab sealsetest inimestest,” sõnas Helme.

Helme sõnul on EKRE plaanides on ka 3. jalaväebrigaadi loomine, mille kese oleks Pärnumaal. Riigikaitseline kiirmenetlusega Helme sõnul laiendamisprotsessi teha ei tohiks.

Rääkides elanikkonnakaitsest, rõhutas Helme, et on oluline teha vahet, mis on varjumiskoht ja mis on varjend. “Varjend on koht, kus on olemas erinevad varud, autonoomsed õhupuhastuse süsteemid jne. Varjumiskoht on selline, kuhu minnakse teatud rünnaku või mingi õnnetuse korral,” rääkis Helme

Helme nõustus Kaljulaidiga, et kinnisvara arendajad peaksid oma uutesse kortermajadesse hakkama sisse planeerima varjumiskohti. “Neid kohti oleks võimalik kasutada ka näiteks spordisaalide või parklatena,” lisas ta. Helme sõnul on tähtis pöörata rõhku ka evakuatsioonile.

 

EKRE riigikaitseprogramm täismahus