Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Märt Avandi juhtum: kümme aastat kuritegeliku tegevuse toetamist

-
15.02.2023
Tõmbab triipu
© Scanpix

Kui näitleja Märt Avandi tuli telesaates lagedale tunnistusega, et on tarvitanud kümme aastat kokaiini ja selle mõju all olles ka laval esinenud, siis tekitas see avalikkuses teatavat resonantsi: mõni oli šokeeritud, mõne jaoks polnud see mingi üllatus, paljudes aga tekitas küsimusi, miks ta selle avaldusega just nüüd välja tuli.

Kas sellega tahetakse teha katet mõnele järgmisele narkojuhtumile? Või oli Avandi juba ammu politsei silmapiiril nig talle anti valik. Aga kui tema asemel oleks olnud mõni tavaline inimene või veel hullem – hoopis EKRE liige?

Igatahes sai puudutatud inimeste õiglustunne, kui politsei teatas, et on rääkinud presidendilt Valgetähe ordeni saanud Avandiga, kuid mingeid muid samme ette ei võeta.

Seejuures olgu märgitud, et kokaiin on illegaalne ning selle omamine, tarvitamine ja müümine karistatav.

Kui oma sketšides ekrevaenulikkusega silma paistnud sõltlane on kümme aastat seda ainet tarvitanud, siis oleks väga lihtne saada jälile ja diileritele.

Nüüd on aga temast saanud justkui märter ja ohver ning avalikkus nunnutab koomikule kaasa.

Samas leidub õnneks ka kriitikuid. Kuku raadio „Keskpäevatunnis“ leiti, et näitleja Märt Avandi on tõmmanud kriipsu peale kõigele, mis ta on teinud, kuna on 10 aastat toetanud kuritegelikku tegevust.

Priit Hõbemägi tõi võrdlusena välja, et kui keegi suvaline Uudo, kes pani 20 aastat kärakat, oleks läinud mõne ajalehe toimetusse oma lugu rääkima, siis ilmselt ei oleks mitte keegi öelnud talle „tubli“. Meil aga asus teater, kus Avandi töötab, kohe tema selja taha.

Marek Strandberg väitis, et Eestis on kuni 10 000 kokaiinitarvitajat ja selle narkootikumi turumaht võib olla kuni 500 miljonit. Ta lausus, et Avandi juhtum näitab selgelt, et me ei tea, kellega igapäevaelus kokku puutume. „Avandile kaasa tunda ma küll ei suuda.“

Hõbemägi juhtis tähelepanu, et näitleja on 10 aasta jooksul löönud uimastisõltlasena kaasa ka tervisekampaaniates. Ta meenutas, et üks neist kandis sõnumit, et ütle purjuspäi ujumisele ei. „Ma ei tea, kas kokaiiniuimas ujumine on siis okei,“ lausus Hõbemägi, lisades, et Avandi tõmbas kriipsu peale kõigele, mis ta on teinud.