Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Helle-Moonika Helme: kaadrid reformierakondlastele Rain Rosimannusele ja Martin Kukele kuuluvast hooldekodust meenutavad koonduslaagrit

-
15.02.2023
Kuvatõmmis Õhtulehest.
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis küsis EKRE saadik Helle-Moonika Helme peaminister Kaja Kallaselt, kuidas too suhtub hoolealuste ebainimlikku kohtlemisse Rosimannustele ja Martin Kukele kuuluva Südamekodu ühes allasutuses, kuid “empaatiline” valitsusjuht hoidus igasugustest seisukohavõttudest.

Alustuseks küsis Helle-Moonika Helme: “Üleeile oli Kanal 2 eetris saade “Kuuuurija”, kus ajakirjanik Katrin Lust paljastas avalikkusele õõvastava loo sellest, mis toimub reformierakondlastele Rain Rosimannusele ja Martin Kukele kuuluvas Südamekodude keti Värska hooldekodus, kuidas seal 1200 euro eest kuus näljutatakse, piinatakse hooldatavaid surma äärele.

Need olid kohutavad kaadrid, nagu me oleme tavaliselt näinud dokfilmides koonduslaagritest. Olen täiesti kindel, et sellist kindlates kätes vanaduspõlve ja tasuta hooldekodukohta ei taha küll mitte ükski eakas. See on nüüd moondunud kondiste jäsemetega, üksi jäetuna, uriini sees ligunemas, vesi kättesaamatus kauguses kapi peal, kutsunginupp eemal ukse kõrval, kuhu liikumatusesse mõistetud hooldatav ei pääse. Ei raadiot, televiisorit, seljas kaltsud, tekiks mingi katkutud ja vilets tekiräbal. Millal viimseni nälginud inimene nagu mingi Buchenwaldi vang. See oli aeglane ja julm eutanaasia, mis me seal nägime.

Samas oli Värska Südamekodu 2022. aasta jaotamata kasum üle 200 000 euro, puhaskasum 87 661 eurot. Värska Südamekodu tegelike kasusaajate ringi kuuluvad lisaks Rosimannusele ja Kukele ka teised reformierakondlased Meelis Mälberg ja Rene Ilves. Kõigele lisaks on ka Värska hooldekodu juhataja Kati Arkman Reformierakonna liige aastast 2018. Samuti on selle valdkonna eest vastutav minister reformierakondlane Signe Riisalo. Mida kavatsete teie peaministrina ette võtta, et teie erakonna liikmete poolt selline vanurite ebainimlik kohtlemine lõpeks ja milline on teie hinnang olukorrale üldse?”

Kaja Kallase vastust võib kokku võtta kahe lausega:”Kui on mingeid rikkumisi mingites hooldekodudes, siis nende normide täitmist kontrollib Sotsiaalkindlustusamet. /…/  Kui on selles osas kaebusi, siis neid tulebki menetleda seal, kus see asi on toimunud ja nende ametite poolt, kes selle üle järelevalvet teostavad.”

Helle-Moonika Helme jätkas: “No ega ma ei arvanudki, et te teisiti vastate, et teie olete kõrgel ja kaugel ja teie ei tea midagi. Sotsiaalkindlustusamet muuseas on Signe Riisalo haldusalas. Nii et jällegi ma ikkagi küsin, et mida siis Reformierakond teeb. Lubate siin oma reklaamides inimestele ilusat toredat hooldekodu, aga tegelikult me nägime, mida te Reformierakonna liikmed tegelikult inimestele pakuvad. Ja ma tuletan teile meelde, et te ei saa pareerida sellega, et see on eraettevõtlus ja teisse see ei puutu, sest riik on eraldanud sinna raha ja nüüd veel ka selle eelnõuga, hooldekodukoht pensioni eest, suunanud sinna massiivsed rahavood. Ehk Reformierakond on reformierakondlastele, otsestele kasusaajatele, ringile raha andnud. Keit Pentus-Rosimannus oli valitsuse liikmete hulgas, kui see otsus tegi.

Ja see, mida me seal saates nägime, oli tegelikult kriminaalne. Karistusseadustiku § 18 räägib raske tervisekahjustuse tekitamisest. Paragrahv 121 räägib kehalisest väärkohtlemisest ja § 123 räägib ohtu asetamisest. Seal on olemas ka absoluutselt kõik karistused, olemas nii eraisikule kui ka juriidilisele isikule. Teil peaministrina on kohustus seista eriti nii kaitsetute inimeste eest, kes on oma elutöö teinud, nagu meie eakad. Ma tean, et ega teie käest tegelikult mingit vastust ei saa. Ma küsin siis sedapidi: kas teie paneksite oma vanemad, oma erakonna liikmete Rosimannuse, Kuke, Mälbergi ja teiste, sellisesse vanadekodusse, nagu me eile nägime, või on see ainult nagu tavainimeste jaoks?”

Kaja Kallas veeretas vastutuse oma erakonnakaaslaste hoolimatuse eest endalt ära, öeldes: “Meil on võimude lahusus, see tähendab seda, et kõik need karistusseadustiku paragrahvid, millele te viitate, nende jaoks on omad menetlejad. Ja seda menetleb politsei, seda menetleb prokuratuur ja seda menetleb kohus. Seda ei menetle valitsus. Valitsus on täidesaatev võim, täidesaatev võim teostab võimu, mitte ei mõista kedagi süüdi või ei mõista kohut kellegi üle.”

Kui reformierakondlased teevad suisa kuritegusid, ei võta Kaja Kallas kunagi vähimatki kaasvastutust, vaid juhatab riiklike institutsioonide juurde, kes ei võta “omade” vastu midagi ette, nagu ei võtnud ei Liina Kersna kiirtestide hankekandaali ega ka Keit Pentus-Rosimannuse enesesokutamisega Euroopa Kontrollikotta. Seega jääb üle vaid hoiatada: hoidke oma eakaid lähedasi reformierakondlastest kui katkust eemale. Muud võimalust lihtsalt ei anta.