Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Isamaa läks ETV+ valimissaatesse venelasi murumütsiga lööma. Tulemus oli piinlik

-
16.02.2023

Kui eestlast kutsutakse venekeelsesse väitlussaatesse, siis peaks ta kümme korda kaaluma, kas ikka minna, eriti kui ollakse parempoolsemast erakonnast. Oma esinemisega võetakse enda erakonnalt viimsedki vene valijad.

Eile õhtul läks ETV+ eetrisse teine saade sarjast „Valimisstuudio“, kus osalesid Mihhail Kõlvart (keskerakond), Jevgeni Ossinovski (SDE), Feliks Undusk (Isamaa), Rein Murula („parempoolsed“), Kristina Kallas (Eesti 200) ja Jevgeni Krištafovitš (reformierakond). Diskuteeriti hariduse ja sotsiaalpoliitika teemadel.

Saates rääkis põhiliselt Kristina Kallas, kes meenutas eheda vene temperamendiga kaua igavlenud üksikust naabrinaisest sünnipäevalist, kelle jutt jookseb nagu kogenud raadio DJ-l, kellel muusikamasin jooksis kinni ja on vaja jutuvadaga eetrit täita. Kallas rääkis lakkamatult ja kõigile katsetele sõna sekka öelda vastas, et ärge mind katkestage ja las ma räägin lõpuni. Lõppu ei paistnud aga kusagilt.

Nii rääkisidki kogu saate aja kinni põhiliselt kolm inimest: samuti meeletult palju saateaega kasutanud intelligentsem ja täpse argumenteeritud jutuga Mihhail Kõlvart ning tema ustav liitlane Tallinna võimus Jevgeni Ossinovski, kelle esinemine oli osav ja kindel. Reformierakonna esindaja oli alguses šikilt üleolev, aga siis jäi saatejuhtide täpsete küsimuste ja Mihhail Kõlvartiga nii jänni, et vahepeal oli tunne, et puhkeb nutma.

Eestlasest „parempoolsete“ esindaja sai esinemiseks kordades vähem aega, aga suurt ämbrisse ei astunud, v.a. kummaline väide, et ta pidavat esindama konservatiive.

Isamaad esindanud Feliks Undusk hävis täielikult, tast oli lausa kahju. Saate 1 tunnist ja 10 minutist rääkis ta „puhast aega“ ehk 5-6 minutit, ja sedagi palju kohmitsedes, tal oli vahel raske leida õigeid sõnu ja koguda mõtteid, kusjuures tema kõrval kõrgunud härra Ossinovski oli oma keelelist üleolekut kasutades seganud Unduskit sarkastiliste repliikidega ja ka tema esinemiskordi lausa üle võtnud. Käis elav venelastekeskne väitlus, aga kui niigi peaaegu olematu Undusk püüdis sõnakestki sekka poetada, pani K.Kallas teda kohe paika: ärge katkestage mind, laske mul rääkida!

Heal professionaalsel tasemel asjalikud saatejuhid lasid sel rahvuspõhisel ebavõrdsusel paraku sündida. Tark ja eestlastele hästi tuntud võõras keelelises keskkonnas kümmelnud Feliks Undusk sai ilmselt aru, mis olukorda ta oli sattunud, ja üritas vaatajaid moosida väitega, et eestlasena ei sünnita ning igaüks, kes õpib ära eesti keele, on eestlane. Aga selline alandlikkus pani asjaosalised ainult muigama.

Siim Valmar Kiisler esines ju samasuguste väidetega, et ka eestikeelsed tulnukad oleksid siis eestlased, aga sai Isamaast kinga ja nüüd näeb oma rohelisi mehikesi „parempoolsete“ ridades.

Saate alguses ja lõpus mainisid saatejuhid, et EKRE ei soovinud arutelust osa võtta. K.Kallas üritas rahvuskonservatiive tagaselja arvustada, aga ei leidnud toetust.

EKRE otsus saates mitte osaleda oli õige – seekord oleks seal suuteline end maksma panna ehk ainult Mart Helme, aga enne valimisi ka talle ei soovitaks venekeelsesse eetrisse minna, sest tema puhul ka vene keelt mittevaldavad eestlastest liberaalid muutuvad ühtäkki valvsateks polüglottideks, rebivad välja temperamentse Mart Helme tsitaate ja kasutavad neid EKRE vastu.

Isamaale aga seekord läheb kirja täielik häving. Kuid kaotada polnud ju niikuinii midagi, sest venelasi krutiti Isamaa vastu üles nii, et isegi kui härra Undusk oleks seal ennast venelaseks kuulutanud ja balalaikat mängima hakanud, ei annaks see erakonnale juurde mitte ühtegi häält ja ei võtaks ka.

Järeldus: ETV+ valimissaade on tõsine arutelu. Kallid eestlased, ärge tulge sinna murumütsiga lööma.

Ivan Makarov